Mještani Starog Martinca i Nožičkog tri i po decenije slave asfalt

Dejan Jovičić
Mještani Starog Martinca i Nožičkog tri i po decenije slave asfalt

Srbac - Mještani Starog Martinca i Nožičkog okupljeni u Udruženje "Novi asfalt" proslavili su 35. godišnjicu od asfaltiranja puta koji povezuje ova srbačka sela, a narednu godišnjicu mogli bi dočekati sa još modernijom saobraćajnicom, koja će ih spojiti sa autoputem "9. januar".

Više od stotinu mještana okupilo se na proslavi u Nožičkom, koje je bilo domaćin ove godine, budući da je statutom udruženja regulisano da se svake parne godine susreti organizuju u Starom Martincu, a neparne u Nožičkom.

- Druženje je počelo 1982. godine i nije se prekidalo do današnjeg dana. Asfalt koji smo tada dobili stvorio je bolje uslove za život, obezbijedio ostanak mladih na ovom području i ulio novu energiju u ovaj dio opštine. Mještani su se tada spontano okupljali da proslave ovaj veliki događaj, koji je na kraju prerastao u tradiciju dugu tri i po decenije - rekao je predsjednik Savjeta mjesne zajednice Nožičko Milorad Vranić.

Domaćin ovog druženja bio je Dragan Jovičić, dok će narednog, koje će biti organizovano u Starom Martincu, biti Darko Ćetojević.

- Put koji spaja naša sela je već godinama u lošem stanju, ali nas to nije sprečavalo da se okupljamo i evociramo uspomene na neka davna vremena. Nakon dugo vremena dobili smo obećanje da će ova dionica biti rekonstruisana i biću veoma ponosan ako iduće godine dočekam goste na novom asfaltu sa dvije saobraćajne trake - rekao je Ćetojević.

Načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević najavio je investiciju vrijednu 1,1 milion KM, kojom će biti obuhvaćena rekonstrukcija puta od Crnaje do Šeškovaca, u šta spada i putna dionica Nožičko - Stari Martinac.

- Dobili smo podršku za ovaj projekat od predsjednika Milorada Dodika, a dionicu je obišao i direktor "Autoputeva RS" Dušan Topić, sa kojim smo se dogovorili da rekonstrukcija bude realizovana  narednih mjeseci. Time će mještani ovih sela imati dodatni razlog za slavlje jer će dobiti novi asfalt - rekao je Dragosavljević.

Utakmica i pomen

Druženju su se odazvali i brojni mještani koji se nalaze na privremenom radu u inostranstvu, od kojih je najviše njih u Njemačkoj, Sloveniji i Srbiji.

Pored druženja uz igru i pjesmu, odigrana je i tradicionalna fudbalska utakmica između ekipa iz ova dva sela, a odata je i počast poginulim borcima koji su nekada bili članovi udruženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana