Mještani srbačkih sela po 42. put organizovali zanimljivo druženje

Dejan Jovičić
Mještani srbačkih sela po 42. put organizovali zanimljivo druženje

SRBAC - Prije 42 godine asfaltni put povezao je sela Nožičko i Stari Martinac u srbačkoj opštini, što je doprinijelo njihovom zbližavanju i uspostavljanju dobrih komšijskih odnosa, a da je riječ o dobrim i čestitim domaćinima, potvrđuju brojne radne akcije na obnovi seoske infrastrukture, po čemu mogu služiti za primjer drugim mjesnim zajednicama.

Koliko je izgradnja puta značila za lokalne mještane, potvrđuje osnivanje udruženja "Novi asfalt" čiji se članovi već četiri decenije okupljaju jednom godišnje kako bi sačuvali uspomenu na ovaj događaj koji je obogatio njihovu svakodnevicu i ulio nadu u bolji život, a to su učinili i ovih dana na igralištu kod doma u Starom Martincu.

Jedan od osnivača udruženja Dobrivoje Jagodić nije izostao sa okupljanja nijedan put i, kako kaže, nije ni sanjao da će njihova ideja, koja se rodila iz šale, živjeti do današnjeg dana.

- Izgradnja puta stvorila je bolje uslove života i uticala na mlade koji su radije birali da ostanu svoji na svome, okruženi plodnim zemljištem, šumama i rijekama, nego da idu u tuđinu. Počeli smo to da proslavljamo svake godine, ali niko nije očekivao da će tradicija opstati. Nismo je prekidali čak ni onda kada je zub vremena do te mjere oštetio put da je postao teško prohodan - rekao je Jagodić.

Domaćin ovogodišnjeg druženja je bio Milorad Kojić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, porijeklom iz Starog Martinca.

- Odmalena su me roditelji učili da treba sa ponosom da ističem pripadnost rodnom kraju. I ja ću učiti svoju djecu da znaju odakle potiču i gdje pripadaju. Drago mi je što ima mladih u selu koji bi trebalo da nas naslijede i srećan sam što broj okupljenih govori da tradicija nije nestala i da druženje ima potencijal da se širi - rekao je Kojić.

On je podsjetio da je uz podršku republičkih institucija lokalni put između Nožičkog i Starog Martinca obnovljen prije šest godina, tako da je naziv njihovog udruženja i nakon toliko vremena ostao i dalje aktuelan.

Mještanin Miroslav Ćetojević kaže da su u želji da očuvaju blagodeti ovih krajeva formirali ove godine još jedno udruženje pod nazivom "Za bolji Martinac" i za kratko vrijeme organizovali sedam radnih akcija.

- Iskrčili smo šiblje pored puta u dužini od par kilometara, sanirali jednu divlju deponiju i uredili školsko igralište i plato ispred društvenog doma koji će uskoro biti rekonstruisan. Obnovili smo fasadu na pravoslavnom hramu i izgradili ljetnikovac za vjerske potrebe mještana. Sve to činimo vlastitim sredstvima i mehanizacijom jer nam je u interesu da živimo u ljepšem i čistijem selu - rekao je Ćetojević.

I u komšijskom selu aktivni su kroz rad udruženja "Moje Nožičko" koje je u posljednjih nekoliko godina realizovalo brojne projekte u koje je uloženo blizu 70.000 KM.

- Uredili smo društveni dom, spomen-park i školsko igralište, sadili drveće, čistili divlje deponije, nagrađivali uspješne đake i sprovodili druge aktivnosti na razvoju infrastrukture i kreiranju sadržaja za djecu i mlade - rekao je predsjednik udruženja Velimir Mikulić.

Dogovor

Još davne 1982. godine, kada je formirano udruženje "Novi asfalt", dogovoreno je da Nožičani budu organizatori druženja neparnih, a Martinčani parnih godina. Domaćin ovog zanimljivog okupljanja naredne godine biće omladinski aktivista i odbornik Skupštine opštine Srbac Aleksandar Babić iz Nožičkog.

                                                      

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana