Mještani srbačkih sela odlučni da obnove sportska igrališta

Dejan Jovičić
Mještani srbačkih sela odlučni da obnove sportska igrališta

SRBAC - Mladima u srbačkim selima fudbal predstavlja jednu od najomiljenijih rekreacija pa zato i ne čudi što u ovoj lokalnoj zajednici aktivno djeluje čak devet fudbalskih klubova, čime se ne mogu pohvaliti ni veće opštine i gradovi u okruženju.

Većina nastupa u Opštinskoj ligi Laktaši-Prnjavor-Srbac, kao petom rangu takmičenja u Srpskoj, a njihove stadione, od kojih su mnogi izgrađeni prije pola vijeka, prilično je nagrizao zub vremena što je opredijelilo mještane da zatraže finansijsku pomoć od opštinskih i republičkih institucija.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Prijebljezi Branko Jeftić kaže da su se nedavno prijavili na javni poziv opštine Srbac za male projekte mjesnih zajednica, a odobrena su im sredstva za opremanje prostorija fudbalskog kluba Vrbas. 

- U proteklom periodu vlastitim i donatorskim sredstvima dogradili smo svlačionice i uredili teren, a sada planiramo unutrašnje građevinske radove i postavljanje vodovodnih i električnih instalacija. Svi stanovnici našeg sela stoje iza ovog sportskog kolektiva koji uglavnom okuplja igrače iz Prijebljega, čiji je motiv dolaska na treninge i utakmice zbog dobrog druženja, a ujedno dajemo motiv najmlađima da se od ranih dana počnu baviti sportom - rekao je Jeftić.

U susjednim selima Lijevča polja lopta se počela kotrljati još pedesetih godina prošlog vijeka, kada su se zaljubljenici u najvažniju sporednu stvar na svijetu okupljali na igralištima ganjajući krpenjače, a potom zaigrali ozbiljnije, gradeći i formirajući prve stadione i klubove i ulazeći u zvanična takmičenja bivše Jugoslavije. 

Radojica Vidović, sekretar FK Mladi Krajišnik iz Kukulja i predsjednik Savjeta ove mjesne zajednice rekao je da su vlastiti teren napravili još 1976. godine i od tada fudbal nisu prestajali igrati na ovom području.

- Igrali smo čak i za vrijeme rata u Regionalnoj ligi sa klubovima iz Banjaluke, Mrkonjić Grada i Kneževa, a danas smo stabilan član Područne lige Gradiška, kao četvrtog ranga takmičenja u Srpskoj. Prije desetak godina izgradili smo nove svlačionice i pomoćne objekte, kao i tribine koje još nisu prekrivene, što nam je glavni prioritet i imamo obećanje republičkih vlasti da će nam u tome pomoći - rekao je Vidović. 

Dodaje da su takođe nedavno dobili sredstva putem opštinskog javnog poziva za rekonstrukciju ograde na stadionu i izgradnju betonske ploče za buduću ostavu.

- Klub je uglavnom sačinjen od domaćih igrača i imamo u planu da formiramo omladinski pogon jer je sve više mladih koji su iskazali želju da treniraju fudbal i bave se rekreacijom, umjesto da po cijeli dan gledaju u telefone - rekao je Vidović.

Ovog ljeta otvoren je i renovirani objekat fudbalskog kluba Polet iz Malih Sitneša u čiju obnovu je uloženo 100.000 KM, od čega je više od polovinu iznosa obezbijedilo Ministarstvo finansija Republike Srpske.

Predsjednik kluba Željko Berić rekao je da je sada jedan od prioriteta izgradnja tribina i ograde oko igrališta, a planiraju graditi i neke druge terene, poput igrališta za odbojku, čime će ovo mjesto postati istinski sportski centar.

- Trudićemo se da jačamo mladi igrački kadar, a veliki korak smo učinili saradnjom sa Školom fudbala Drim tim iz Srpca čiji polaznici su registrovani kao naši pioniri u zvaničnim fudbalskim takmičenjima. Zajednički smo organizatori i Međunarodnog fudbalskog turnira za djecu koji će krajem septembra okupiti više stotina talenata iz Hrvatske, Srbije i BiH - rekao je Berić.  

Turniri 

Da je mladima u Srpcu fudbal više od igre svjedoči i podatak da se u najmanje desetak srbačkih sela tokom ljeta igraju turniri u malom fudbalu, na kojima se okuplja više stotina posjetilaca. Takođe je aktivna i liga malog fudbala u kojoj gotovo svako selo ima svog predstavnika. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana