Mještani sela Boškovići kod Laktaša vodu dovoze iz bunara udaljenih desetak kilometara

Jasna Dragojević
Mještani sela Boškovići kod Laktaša vodu dovoze iz bunara udaljenih desetak kilometara

Laktaši - Mještani Boškovića, sela nadomak Laktaša, primorani su da donose vodu sa bunara udaljenih desetak kilometrima, jer su slavine u njihovim domaćinstvima najčešće suve.

Objašnjavaju da je uzrok ovog problema, sa kojim sve teže izlaze na kraj, to što se selo naglo naselilo, pa kapacitet lokalnog vodovoda nije dovoljan za sva domaćinstva.

Vode u Boškovićima, kako kažu mještani, tokom noći nikada nema, dok u toku dana dolazi i nestaje.

- Do nestašice vode dolazi zbog toga jer je selo nekada imalo 60 domaćinstava, a sada ima 160, dok je kapacitet bunara ostao isti - ispričao je domaćin Milorad Trivić dodajući da mještani nemaju novca da naprave novi bunar.

- Vodu dovozim cisternama sa bunara koji je udaljen 11 kilometara od moje kuće. Strašno je da u 21. vijeku, kada je ljudima omogućeno da svakodnevno komuniciraju sa ostatkom svijeta, mi nemamo vodu - priča Trivić čije domaćinstvo broji sedam članova.

U boljoj situaciji nije ni njegov brat Borivoje Trivić.

- Napravio sam bazen za kišnicu, pa time napajam stoku, dok vodu za piće donosim sa 11 kilometara udaljenog bunara. Seoski vodovod sami ne možemo da obnovimo i nekoliko puta smo tražili pomoć od opštine, ali do sada ništa nije učinjeno - kaže ovaj domaćin.

I osmočlana porodica Radoslava Keševića za vodu se snalazi kako zna i umije. Kešević smatra da bi problem bio riješen kada bi lokalna vlast imala volju za to.

Da je sve ostalo samo na obećanjima, tvrde i drugi mještani koji napominju da bi vjerovatno sve bilo drugačije kada bi imali svog predstavnika u lokalnom parlamentu.

Načelnik opštine Laktaši Ranko Karapetrović rekao je da su stvoreni preduslovi za normalizaciju snabdijevanja vodom ovog sela.

- U mjestu Čardačani urađen je novi rezervoar, dok bi stari iz ovog naselja mogao poslužiti za Boškoviće - kazao je Karapetrović i dodao da problem ostaje stara vodovodna mreža, te da će u narednih mjesec tokom kreiranja budžeta biti odlučeno da li će doći do njene obnove.

Struja

Mještani Boškovića tvrde da osim sa vodom imaju problema i sa električnom energijom koja često nestaje.

- U okviru projekta rekonstrukcije distributivne mreže do kraja ove godine radna jedinica "Elektrodistribucije" Laktaši razvući će kabal i priključiti na mrežu postavljene betonske stubove u Boškovićima - rekli su u "Elektrokrajini"’ Banjaluka.

Naglasili su da će iduće godine biti nastavljena rekonstrukcija distributivne mreže, u toku koje će preostale drvene bandere biti zamijenjene betonskim. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana