Mještani Maslovara kod Kotor Varoša: Staćemo pred mašine i zaustaviti zagađenje vode

Marijana Miljić
Mještani Maslovara kod Kotor Varoša: Staćemo pred mašine i zaustaviti zagađenje vode

Kotor Varoš - Dio mještana sela Maslovare kod Kotor Varoša zaprijetio je da će tijelima zaustaviti traktore i kamione ako ne bude prekinuto skladištenje oblovine zbog kojeg je zagađeno lokalno izvorište, a sedamdesetak domaćinstava ostalo bez vode.

Voda je, ističu mještani, već desetak dana zagađena jer radnici preduzeća "Petrović" i "Vrbanja šume", koje je kao podizvođače angažovalo Šumsko gazdinstvo "Vrbanja" Kotor Varoš, posječenu šumu skladište na lokalitetu izvorišta "Jezerac" i bazena.

Dario Petrušić kaže da 70 domaćinstava ne zna šta da radi i kako da se izbori sa problemom.

- Voda je toliko mutna da je ne možemo koristiti ni za šta. Primorani smo da svakodnevno kupujemo vodu ili da je dovozimo sa drugih izvora - kaže Petrušić.

Dodaje da su razgovarali sa radnicima Šumskog gazdinstva "Vrbanja", ali da razgovori nisu urodili plodom i da se ništa nije promijenilo.

- Posječenu šumu i dalje skladište direktno na izvorište "Jezerac" i bazen. Koliko je voda zagađena, najbolje pokazuje činjenica da se u bazenu nalazi više od pola metra nataloženog mulja - rekao je Petrušić i dodao da mještani strahuju da se u vodi nalaze i ulje i nafta koji se rasipaju iz traktora i kamiona prilikom izvlačenja oblovine.

Petrušić naglašava da su u više navrata tražili pomoć i od opštinske inspekcije, ali je ona samo jednom izašla na teren.

- Nisu ništa uradili da bi riješili ovaj problem. Zbog toga ćemo na kraju biti primorani da izađemo na put i stanemo pred traktore i kamione kako bismo spriječili da posječenu šumu i dalje skladište na izvorište i bazen. Ovo više nikuda ne vodi. Osjećamo se bespomoćnim - kazao je Petrušić.

Njegov komšija Braco Kušljić kaže da su juče razgovarali sa upravnikom Šumskog gazdinstva "Vrbanja" Nenadom Pezerovićem.

- Jedino što smo uspjeli da dogovorimo je da danas održimo sastanak sa direktorom Šumskog gazdinstva "Vrbanja" i zatražimo da riješe problem. Ukoliko dođe do sastanka, zahtijevaćemo da više ne izvlače oblovinu na ovoj lokaciji i da odobre novac za obnovu kompletnog cjevovoda i naspu put koji je uništen prilikom izvlačenja posječene šume - kazao je Kušljić.

On je istakao da su mještani na izmaku strpljenja i da neće još dugo sjedjeti i čekati rješavanje problema.

- Ako naši zahtjevi budu odbijeni, staćemo pred kamione i traktore i spriječiti da i dalje zagađuju vodu - kazao je Kušljić.

Pezerović nije odgovarao na telefonske pozive, a u Šumskom gazdinstvu "Vrbanja" su istakli da je inspekcija utvrdila da nema njihove odgovornosti, ali da će kao i u drugim slučajevima, nakon što bude završen posao, teren dovesti u prvobitno stanje. Sa predstavnicima preduzeća "Petrović" i "Vrbanja šume" nismo uspjeli da stupimo u kontakt.

Analiza

Braco Kušljić kaže da će danas zatražiti od Instituta za javno zdravstvo RS da obavi analizu vode sa izvorišta "Jezerac".

- Voda je sigurno neispravna i nakon prokuvavanja. Uvjereni smo da će i poslije obustavljanja radova koji su doveli do zagađenja biti potrebno mnogo vremena da bi se voda očistila od hemikalija, tako da ne očekujemo da ćemo uskoro imati ispravnu vodu - kazao je Kušljić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana