Mještani Korova kod Srpca složni u još jednoj akciji: Ikonama ukrasili crkvenu salu

D. J.
Mještani Korova kod Srpca složni u još jednoj akciji: Ikonama ukrasili crkvenu salu

SRBAC - Mještani Korova kod Srpca prije nekoliko godina su izgradili crkvenu salu kod mjesnog hrama, čije zidove su ovih dana ukrasili pravoslavnim ikonama za koje su sami prikupili novac.

Na Vaskrs su osveštane ikone Bogorodice i Isusa Hrista, a prethodno je, u čast seoske slave, postavljena i ikona Svete Trojice. 

- Došli smo na ovu ideju u oktobru prošle godine, a dobili smo i blagoslov sveštenika kobaške parohije Slaviše Topića. Prvo smo ikonu Svete Trojice postavili na Božić, a ovih dana smo joj pridružili i druge dvije ikone koje su noć uoči Vaskrsa prenoćile u kobaškoj crkvi. Nakon jutarnje molitve i doručka u domaćinstvima, ikone smo u svečanom defileu vozila prevezli u Korove - rekao je jedan od inicijatora ove aktivnosti Goran Vasić.

Izradio ih je lokalni majstor Radovan Malešević koji se godinama bavi ovim poslom, a novac su prikupili mještani Gornjih i Donjih Korova.

- Vjera nas je održavala i okupljala ne samo u lijepim trenucima, već i u ovim teškim vremenima i zato nam nije bilo teško da sakupimo priloge. U planu nam je da do proslave seoske slave pomognemo da se u crkvi uradi kameni pod i luster i urede okolne staze, za šta smo novac već obezbijedili - rekao je Vasić.

Korovčani su u protekle dvije godine realizovali nekoliko akcija obnove lokalnih puteva, uređenja društvenog doma i igrališta i uređenja životne okoline. Jedan od prioriteta je da u potpunosti spoje njihova dva zaseoka asfaltnim putem.

- Proširili smo i uredili dio makadamskog puta koji povezuje Gornje i Donje Korove, a koji nije bio funkcionalan za saobraćaj, pa smo morali koristiti okolni put i voziti se šest kilometara da bismo došli jedni drugima. Nema ništa važnije u ovom trenutku nego da asfaltiramo taj put, a nadamo se da će nam pomoći i republičke institucije – rekao je Vasić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana