Mjesec od razornog potresa: Život u Kostajnici se normalizuje, problem nedostatak novca

Agencije
Mjesec od razornog potresa: Život u Kostajnici se normalizuje, problem nedostatak novca

KOSTAJNICA - Život se u Kostajnici tačno mjesec poslije snažnog zemljotresa vraća u normalu, uprkos naknadnim manjim potresima, ali ostaje briga kako obnoviti i sanirati oštećene objekte, rekao je Srni portparol opštine Aleksandar Pašić.

- Život se normalizuje, ali nam ostaje briga kako iznaći sredstva za obnovu i sanaciju, kako privatnih kuća, tako i stogodišnjih objekata koji su svojevrsni kulturni i istorijski spomenici pod zaštitom - istakao je Pašić.

Pašić je naveo da je do danas pregledan 771 objekat, od čega je jednim od stepena oštećenja kategorisano 396.

- Poslije prvih dana, kada su prioritet bile hitne intervencije na oštećenim objektima i zbrinjavanje najugroženijih građana, u saradnji sa Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i Republičkom direkcijom za obnovu i izgradnju, pokrenuli smo proceduru kategorizacije objekata, da bismo mogli procijeniti ukupnu štetu - objasnio je Pašić.

Prema njegovim riječima, radi opštinska uprava i opštinske ustanove i preduzeća, a uskoro se očekuje i povratak republičkih ustanova koje su privremeno izmještene u Novi Grad i Kozarsku Dubicu.

- S obzirom na to da su objekti opštinske uprave, magistrata i Radija Kostajnica neuslovni, planira se njihovo preseljenje u alternativni smještaj - naveo je Pašić.

On je napomenuo da rade Klub za djecu "Kestenko" i Osnovna škola "Petar Mećava", a da srednjoškolci pohađaju nastavu na daljinu, jer je objekat Srednjoškolskog centra pretrpio značajna oštećenja.

Hrvatsku je 29. decembra pogodio zemljotres jačine 6,3 stepena po Rihteru. Epicentar je bio u Petrinji, koja je i pretrpjela najveća razaranja, ali i opštine Glina, Sisak i Dvor. Potres se osjetio i u Srpskoj, a najveću štetu pretrpjela je opština Kostajnica.

- Oštećenja od zemljotres u opštini Dvor do sada su prijavljena u 1.176 domaćinstava, a popisana je šteta na 287 objekata - rekao je Srni načelnik opštine Nikola Arbutina.

Crvenu naljepnicu do sada je dobilo 46 objekata, žutu 77, a ostali su dobili zelenu naljepnicu.

- Od 46 porodica čiji objekti imaju crvenu naljepnicu jer nisu uslovni za stanovanje, u kontejnere, kamp kućice i kamp prikolice smještene su 22 porodice.

Ostale porodice su ili u pomoćnim objektima ili kod rođaka - rekao je Arbutina.

Arbutina je pojasnio da se evidencija od 287 objekata odnosi na podatke objedinjene u jedinstvenu onlajn aplikaciju.

- Popisana je šteta na većem broju objekata, ali problem na terenu predstavlja slaba internet veza, pa statičari nisu u mogućnosti da obrađuju podatke na licu mjesta - dodao je Arbutina.

Arbutina je naveo da opština Dvor i dalje traži angažovanje veći broj statičara da bi se završio posao popisa štete.

On je dodao da se u ovu opštinu redovno dostavlja 150 toplih obroka dnevno za porodice ugrožene zemljotresom i socijalno ugrožena lica, od ponedjeljka do subote, a da je nedjeljom obezbijeđen jednak broj lanč-paketa.

- Osim toga, Crveni krst, u zavisnosti od iskazanih potreba, dostavlja pakete hrane, odjeće i obuće", rekao je Arbutina.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana