Mitropolit Amfilohije služio kraj života Svetog Vasilija Ostroškog

Srna
Mitropolit Amfilohije služio kraj života Svetog Vasilija Ostroškog

Manastir Ostrog - Povodom hramovne slave Crkve Časnog krsta u Gornjem manastiru Ostrog, Svetu arhijerejsku liturgiju služili su Njegovo viskopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit kemerovski i prokopijevski Ruske pravoslavne crkve Aristarh.

Prije Svete liturgije, mitropoliti su osveštali obnovljenu Časnu trpezu u crkvi Časnog krsta, koja je podignuta i živopisana za života Svetog Vasilija Ostroškog.

"Krstu Hristovom se poklanjamo, naročito na ovaj današnji sveti dan Vozdviženija Časnoga krsta i Njegovo sveto Vaskrsenje proslavljamo. Ova drevna svetinja ostroška je u znaku Časnoga krsta i u znaku Hristovog Vaskrsenja", rekao je mitropolit crnogorsko-primorski, dodajući da je život svih svetih Božijih ljudi bio u znaku Časnog krsta.

On je istakao da život mora da bude hristolik - onakav kakav je bio i Hristov život - u znaku raspeća, truda, molitve, posta, podviga, čistote života, u znaku pokajanja, življenja po Hristovim zapovijestima, a to sve znači u znaku Časnoga krsta.

"Riječ Gospodnja je da se Carstvo Božije podvigom, raspećem zadobija i samo oni koji su spremni da se saraspnu sa Hristom, da ponesu krst svoj, oni su dostojni carstva nebeskog", rekao je mitropolit.

Mitropolit crnogorsko-primorski iskazao je blagodarnost na prisustvu mitropolita Aristarha, a govorio je i o velikom stradanju svetog ruskog naroda.

"Crkva pravoslavna ponovo vaskrsava upravo zato što je ponijela Časni krst Hristov, ponijela ga svom snagom i sa svom ljubavlju i vjernošću. Milioni se danas vraćaju Crkvi Božijoj. Obnavljaju se kao i kod nas i širom Rusije hramovi Božiji, milioni duša se obnavljaju, krštavaju se", naglasio je mitropolit Amfilohije.

Mitropolit Aristarh zahvalio je mitropolitu Amfilohiju što su zajedno prisustvovali molitvenom sjećanju na događaj koji se desio prije 1680. godina u Palestini kada je carica Jelena, majka Svetog cara Konstantina, pronašla Časni krst Hristov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana