Mitropolit Amfilohije: Hercegova crkva i Soko grad temelj Srpske

Srna
Mitropolit Amfilohije: Hercegova crkva i Soko grad temelj Srpske

Šćepan polje - U Manastiru Zagrađe kod Šćepan Polja danas je osveštan obnovljeni Hram Jovana Krstitelja, zadužbina Stefana Vukčića Kosače, hercega od Svetog Save.

U prisustvu velikog broja vjernika iz Crne Gore, Republike Srpske i Srbije, liturgiju su služili mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, uz sasluženje više arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

Obnova hrama, koji se nalazi u podnožju Soko grada, prestonice hercega Stefana, trajala je dvije decenije.

Mitropolit Amfilohije istakao je da je ovo veliki dan, ne samo za pivski i fočanski kraj, već za Crnu Goru, Republiku Srpsku i cijeli srpski narod.

“Ovdje je temelj Republike Srpske. Ovdje je herceg Šćepan sagradio Soko grad, koji je bio prestonica i evo ta njegova prestonica ponovo vaskrsava i obnavlja se, kroz nju, daj Bože, da se obnovi jedinstvo sveukupnog naroda svetosavskog”, poručio je mitropolit Amfilohije.

On je istakao da je poseban doprinos obnovi manastira dao iguman Lazar, koji je sam oslikao zidove hrama, te da je sav novac koji je zaradio slikajući hramove širom Crne Gore uložio u obnovu Zagrađa.

Igumanu Lazaru danas je dodijeljen čin arhimandrita, a uz natprsni krst uručen mu je i zlatni orden Svetog Georgija Pobjedonosca Eparhije budimljansko-nikšićke.

“Obnova je trajala dovoljno kratko u odnosu na to koliko je trajalo stanje zapustjelosti. Ovo je bilo mjesto koje je uvijek trebalo da bude mjesto da sija i da vodi u Carstvo Božije, ali tako se istoprijski desilo da je ovaj hram dugo vremena čamio, no dočekao je potpunu obnovu”, rekao je iguman Lazar.

On ističe da granica na Tari za narod i ne postoji.

“Nekada je ovo bila prestonica, a sada je granični prelaz, što jeste na neki način degradacija ovoga mjesta, međutim na ovom uzvišenju iznad Šćepan Polja Bog je dao da nađemo način da to premostimo u pravom duhovnom smislu svetom liturgijom, našim duhovnim uzrastanjem i duhovnim zajedništvom, tako da žTara bez granicaž ostaje naša osnovna deviza”, istakao je arhimandrit Lazar.

Besjedu o Soko gradu, hercegu Stefanu i njegovim zadužbinama održao je profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Jovan Delić, koji je rođen u Pivskoj oblasti.

“Ova crkva i ovaj prestoni grad iznad nas ne haju za granice i ne dopuštaju komadanje istog naroda, iste crkve i istog jezika”, poručio je Delić.

Nakon liturgije i osveštanja hrama, održan je kulturno-umjetnički program u kojem su nastupili guslari, etno grupe i folklorna društva iz Plužina i Foče.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije uručio je odlikovanja zaslužnim pojedincima i kolektivima koji su pomogli obnovu hrama, među njima i predsjedniku opštine Plužine Mijušku Bajagiću i graničnim službama Crne Gore i BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana