Miroslav Sakan iz Kotor Varoša dokaz da poštenje nije izumrlo: Svako razuman bi vratio tuđi novčanik

Dragana Orlović
Miroslav Sakan iz Kotor Varoša dokaz da poštenje nije izumrlo: Svako razuman bi vratio tuđi novčanik

Kotor Varoš - Ako si kulturan i vaspitan, onda znaš da uvijek treba vratiti nešto tuđe kada pronađeš. Ne vidim šta je tu čudno, jer vjerujem da bi svako razuman isto postupio.

Riječi su to kojima Miroslav Sakan iz naselja Vrbanjci u Kotor Varošu skromno "pravda" svoj pošteni čin.

Prije samo nekoliko dana ovaj dvadesetogodišnji mladić pronašao je novčanik, u kojem je, pored ličnih dokumenata, bilo 800 evra i 130 maraka i bez razmišljanja vratio ih vlasniku.

- Krenuo sam u izlazak. Bila je subota uveče. Negdje oko deset časova stao sam pred kotorvarošku pekaru "Obeliks". Čim sam otvorio vrata automobila, ugledao sam na zemlji novčanik - započinje svoju priču Sakan.

Otvorio je novčanik, u kojem je, kako kaže, odmah ugledao novac. Nije ga brojao. Potražio je dokumenta, da bi veoma brzo pronašao vozačku dozvolu na ime Dragana Tešića.

- Pitao sam nekoliko ljudi da li iko poznaje tog Dragana. Međutim, niko nije čuo za njega, pa sam odmah otišao u Policijsku stanicu Kotor Varoš - ističe Sakan.

Policajci su veoma brzo utvrdili gdje je vlasnik i pozvali ga da dođe da bi preuzeo izgubljena dokumenta i novac.

Kada je stigao u Policijsku stanicu, Tešić nije ni znao da je bio izgubio novčanik. On već godinama živi u Njemačkoj i u Kotor Varoš je stigao da bi sa rodbinom i prijateljima proslavio predstojeće novogodišnje i božićne praznike.

- Mnogo se obradovao. Zahvalio mi je i nagradio me. Otišli smo i na piće da se bolje upoznamo - priča Sakan, za čije se poštenje već pročulo dalje od Kotor Varoša.

Nenaviknut na popularnost i medijsku pažnju, Sakan poručuje da ipak nije ništa neobično uradio da o njemu pišu, jer smatra da bi svi tako postupili kada bi se našli u sličnoj situaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana