Miroslav Nikolić iz Vlasenice: Djed Mraz iz odborničkih klupa

Milijana Latinović
Miroslav Nikolić iz Vlasenice: Djed Mraz iz odborničkih klupa

Vlasenica - Najviše me boli dječija nevolja i besparica zbog koje djeca ispaštaju. I ove godine ću obući odijelo Djeda Mraza, vreću s paketićima u ruke i krenuti polako od vrata do vrata. Želim da bar na trenutak izmamim osmijehe na malim dječijim licima.

Ovako je svoju nesvakidašnju priču za "Glas Srpske" počeo odbornik u Skupštini opštine Vlasenica Miroslav Nikolić, koji već šestu godinu zaredom od svog odborničkog dodatka kupuje paketiće za 60 mališana u vlaseničkom selu Cikote.

Rušeći stereotipe da politika i humanost teško idu zajedno, Nikolić gotovo cijeli odbornički dodatak daje, kako kaže, onima kojima je potrebniji nego njemu.

- Po povratku iz Novog Sada 2008. godine počeo sam da se bavim politikom, ali i humanitarnim radom. Imao sam cilj da vratim nadu stanovništvu prije svega u mom rodnom selu Cikote - ispričao je Nikolić.

Dodaje da nije bilo njegovih sugrađana, nikad ne bi ni sjeo u odborničke klupe, a to što pomaže mnogima na neki način smatra svojom moralnom obavezom.

- Sve je počelo organizacijom tradicionalne manifestacije "Cikoćanski višeboj", takmičenjima u povlačenju konopca, bacanju kamena s ramena, a nakon više od 50 godina počeli smo da se okupljamo u selu i svi zajedno proslavljamo Badnje veče, organizujemo Vaskršnju tucijadu i brojne akcije - rekao je Nikolić.

I to nije sve. Nikolić svakodnevno obilazi mjesne zajednice na području ove opštine, razgovara s ljudima i pomaže koliko može. Prema njegovim riječima, od sjedenja u kancelariji i na kojekakvim sastancima nema ništa.

Bez obzira na to što je pomogao mnogima u teškim situacijama, ističe da je najsrećniji kada vidi da je usrećio neko dijete.

- Srce mi ponajviše zatreperi kad vidim da su djeca nasmijana i zadovoljna. Ona ne znaju da glume, da se pretvaraju. Dječiji osmijeh je iskren, i to je najveća zahvalnost. Oni su moji najvjerniji prijatelji, a trudim se da i ja to budem njima - istakao je Nikolić.

Nekoliko puta do sada vodio je svu djecu iz sela u bioskop, obezbijedio im prevoz do škole, a već godinama tradicionalno organizuje novogodišnju žurku za najmlađe u naselju Soliteri, u kojem stanuje sa suprugom i dvoje djece. Pomagao je i kad su djeca odlazila na ekskurzije, a mnoge je o svom trošku vozio kod ljekara u Banjaluku.

Inače, četvoročlana porodica ovog humaniste živi od 520 KM, koliko iznosi njegova plata i onoga što uspiju da obezbijede baveći se poljoprivredom. Pomoć pruža svima, bez obzira na vjersku, nacionalnu ili stranačku pripadnost. Svoju stranačku pripadnost ne ističe, niti namjerava da se kandiduje za odbornika u narednom periodu, ali će svakako nastaviti da pomaže svima koliko god bude mogao.

- Neka svako učini samo onoliko koliko može, ne više od toga, jer rijetki su oni koji to čine, a mnogo ih je koji bi mogli da pomognu - poručio je Nikolić.

Pomoć borcima

Pored toga što pomaže najmlađima, Miroslav Nikolić često u pomoć priskoči i starijima kojima je pomoć potrebna.

Ovaj čovjek velikog srca prije nekoliko dana dao je cijeli odbornički dodatak kako bi demobilisanim borcima isplatili četiri jednokratne pomoći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana