Mirjana Damjenić iz Novog Grada ispisala istoriju banjalučkog Univerziteta: Za budućeg dvostrukog mastera nema granica

Danijela Bajić
Mirjana Damjenić iz Novog Grada ispisala istoriju banjalučkog Univerziteta: Za budućeg dvostrukog mastera nema granica

BANjALUKA - Ako se nešto voli, onda nije teško ni da se studira na dva fakulteta u isto vrijeme, kaže Mirjana Damjenić iz Novog Grada koja je u želji da dobije što šire obrazovanje iz računovodstva, revizije i sociologije, pred kraj osnovnog studija na Ekonomskom odlučila da se upiše na Fakultet političkih nauka na Univerzitetu u Banjaluci, te sada istovremeno privodi kraju oba master studija.

Ova dvadesetdevetogodišnjakinja, koja se radi daljeg školovanja prije 11 godina doselila u Banjaluku, priča da je oduvijek željela da se bavi računovodstvom i revizijom, zbog čega je po završetku ekonomske škole odlučila da se upiše na Ekonomski fakultet Univerziteta u Banjaluci.

Već na prvoj godini ekonomije ova uspješna mlada žena počela je da sluša predmet iz oblasti sociologije koji joj je, kaže, otvorio oči o tome koliko se ekonomska sfera ne može posmatrati izolovano od širih društvenih procesa.

- Kroz srednju školu i na početku fakulteta bila sam prilično sigurna da je to moj životni poziv. Međutim, kako sam se u toku studija ekonomije susretala i sa drugim predmetima, shvatila sam da su mi i druge oblasti pored računovodstva veoma zanimljive - kazala je Damjenićeva, kojoj je računovodstvo i dalje ostalo primarno interesovanje.

Dodala je da je pri kraju studija na Ekonomskom fakultetu, na smjeru Računovodstvo i revizija, otišla na razmjenu u Maribor s osnovnim ciljem da položi predmete koji su više vezani za informatiku i statistiku, jer u Srpskoj nije imala priliku da ih sluša.

- Nakon što sam odradila praksu u oblasti računovodstva, shvatila sam da ipak želim sebi da pružim priliku da se bavim naučnoistraživačkim radom, i to u oblasti društvenih istraživanja i analize podataka, zbog čega sam se posvetila studiju sociologije. Takođe, u toku treće godine studija sociologije bila sam na studentskoj razmjeni na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani, nakon čega sam uporedo sa studijem sociologije upisala master studij na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani iz oblasti poslovne informatike - ispričala je Damjenićeva.

U toku studentske razmjene u Ljubljani ona je, kako kaže, shvatila da će joj baš smjer Poslovna informatika pružiti znanje kojim je željela da upotpuni znanje stečeno na sociologiji, pa je 2018. godine upisala i master studij sociologije na Fakultetu političkih nauka.

- Trenutno oba master studija privodim kraju. Istovremeno studiranje na dva različita studija jeste veliki izazov, ali ono što je omogućilo meni da istrajem jeste to što sam sve vrijeme imala na umu zašto to radim i koji je krajnji cilj koji želim da ostvarim - kazala je Damjenićeva.

Već duži niz godina Damjenićeva se bavi statističkom analizom podataka, a radila je, kaže, na brojnim zanimljivim  projektima.

- Trenutno sam i angažovana u jednoj inostranoj kompaniji kao projekt menadžer na projektu razvoja, implementacije i prodaje softvera za upravljanje rizicima - rekla je Damjenićeva dodavši da već razmatra prilike za upis doktorskih studija.

Podrška

Mirjana Damjenić kaže da su joj najveća podrška bili porodica i momak, ali joj je sestrino ohrabrenje najviše značilo.

- Mislim da je jako bitno imati podršku najbližih u momentima kada postoji dilema oko nekih odluka - kazala je Damjenićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana