Miran san u vlastitoj kući nadohvat ruke za izbjegle i raseljene u Foči

Radmila Đević
Miran san u vlastitoj kući nadohvat ruke za izbjegle i raseljene u Foči

Foča - Seljakanje i boravak u kolektivnim smještajima nakon više od dvije decenije postaće prošlost za 20 porodica izbjeglih i raseljenih iz Foče, za koje je juče počela izgradnja novih kuća.

Riječ je o projektu koji se finansira iz kredita Saudijskog razvojnog fonda (SAF), a u okviru kojeg će biti obnovljeno još 20 kuća u još tri opštine, i to 12 kuća u Rogatici, pet u Čajniču i tri u Goraždu. Projekat realizuje Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS, a ukupna vrijednost radova je 1,6 miliona maraka. Pomoćnik ministra za izbjegla i raseljena lica RS Radovan Grajić, koji je prisustvovao početku radova na imanju Koviljke Ljuboja u Foči, rekao je da je rok za završetak poslova 90 dana.

- Imaćemo 20 srećnih porodica koje su sa mnogo nestrpljenja ovo čekale. Napravili smo dobar izbor korisnika, što potvrđuje i porodica Ljuboja koja je godinama čekala na rješenje stambenog pitanja. Kreditna sredstva su iz Saudijskog fonda, putem kojeg je Vlada RS aplicirala za obnovu oko 400 kuća u RS i FBiH, i očekujemo da do naredne godine u ovo doba sve to završimo - rekao je Grajić.

Šezdesetogodišnja Koviljka Ljuboja tokom rata je iz Vareša izbjegla sa porodicom u Foču. Kaže da su se od 1994. godine selili iz jedne u drugu tuđu kuću, nakon čega su boravili u alternativnom smještaju u Miljevini. Sa sinom Danijelom počela je gradnju kuće u Foči prije nekoliko godina.

Ne skrivajući oduševljenje Danijel poručuje da će zahvaljujući ovoj donaciji za tri mjeseca imati svoj krov nad glavom koji je čekao više od dvije decenije.

- Kada vidim ciglu ovdje, shvatiću da je našim mukama došao kraj. Teško je bilo čekati sve ove godine. Konačno ću imati kuću gdje ću mirno zaspati, da me niko ne dira, što smo godinama priželjkivali - zadovoljan je Danijel Ljuboja.

U saradnji sa Ministarstvom za izbjegla i raseljena lica na području Foče u ovoj godini realizuje se više projekata stambenog zbrinjavanja, vrijednih oko pet miliona KM.

- To je velika pomoć i nama i našim građanima, jer ćemo osim ovih 20 kuća, izgraditi i dvije zgrade u Foči. Jedna će imati 20 stanova, druga 12, a zatim će biti izgrađena još i tri stana za ove kategorije koja nismo stigli da završimo prošle godine - rekao je načelnik Foče Radisav Mašić.

U RS još 27.000 izbjeglih i raseljenih porodica čeka na stambeno zbrinjavanje.

Projekat SAF

Projekat SAF finansira se iz kredita Saudijskog razvojnog fonda u iznosu od 15 miliona dolara, odnosno oko 22 miliona KM. Novac je namijenjen za rekonstrukciju 917 stambenih jedinica za izbjeglice i raseljena lica u mjestu prijeratnog boravka. 

Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS će u okviru ovog projekta pomoći u obnovi individualnih stanova ili kuća za 374 porodice, od čega na području Srpske za 111, a u FBiH za 263 porodice. Vrijednost izgradnje 374 stambene jedinice iznosi 11,3 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana