Ministarstvo za prostorno uređenje: Usaglasiti stavove radi izmjene nacionalnog dodatka za seizmiku

Srna
Foto: SRNA

BANjALUKA- Pomoćnik ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Miladin Gaćanović izjavio je danas u Banjaluci da je potrebno usaglasiti stavove radi izmjene nacionalnog dodatka za seizmiku, da se karte seizmičnosti vrate na nivo onih koje su u zvaničnoj primjeni, a prema kojima su Banjaluka i banjalučka regija u devetoj zoni seizmičnosti.

"Osim tih seizmičkih uticaja, uočeno je da je i u dijelu koji se odnosi na uticaje vjetra, pa čak i snijega, došlo do potcjenjivanja većeg dijela Republike Srpske koji je svrstan u prvu zonu vjetrova sa vrlo malim opterećenjima i uticajima na konstrukcije, dok je sa druge strane primijećeno da su opterećenja od snijega precijenjena, što znači da daju veća opterećenja nego što su realna", rekao je Gaćanović.

On je u izjavi novinarima uoči sastanka o temi "Izrada pravilnika o tehničkim normativima za građevinske konstrukcije i pravilnika o tehničkim normativima za građevinske proizvode koji se ugrađuju u objekte" rekao da je suština današnjeg sastanka dogovor oko daljih aktivnosti.

Gaćanović je naveo da Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske ima instrumente u svojim rukama i da je nadležno za donošenje tih pravilnika, te da je sigurno da novi pravilnici neće biti doneseni na način kojim se umanjuje bezbjednost objekata prilikom projektovanja, izvođenja i održavanja.

Načelnik Odjeljenja za opservatorsku seizmologiju Republičkog hidrometeorološkog zavoda Snježana Cvijić Amulić istakla je da je seizmologija nezaobilazna grana koja utiče na projektovanje i građenje objekata.

 Ona je istakla da je značajna seizmološka mreža koja mora da bude potpuna da bi davala precizne podatke i o najslabijim zemljotresima. Amulićeva je dodala da je kompletnost kataloga velikih zemljotresa u Banjaluci takođe bitna, kao i predikcioni model kretanja tla koji se zaniva na samim akceleracijama i nekim drugim elementima.

"Seizmološka služba je neizostavna u smislu projektovanja i građenja bilo kakvih konstrukcija, od kapitalnih do onih najbanalnijih", naglasila je Amulićeva.

Direktor Zavoda za geološka istraživanja Republike Srpske Dragan Mitrović rekao je da Zavod pozdravlja izradu podzakonskih akata za izgradnju građevinskih objekata u smislu da će dati svoj doprinos u dijelu kada se govori o tlu.

"Neophodna je izrada ove dokumentacije, odnosno pravilnika o građenju u seizmički trusnim područjima, jer je poznato da su se na prostoru Republike Srpske i BiH kroz istoriju često dešavali zemljotresi različitih intenziteta", naveo je Mitrović.

On je napomenuo da je Zavod za geološka ispitivanja zajedno sa Republičkom hidrometeorološkim zavodom prije pet godina uradio kartu kao osnovu za izradu karata seizmičkog hazarda - seizmotektonsku kartu.

 Mitrović je rekao da će Zavod za geološka istraživanja dati svoj doprinos kada je riječ o geologiji i geološkoj dokumentaciji, geološkim podlogama i onom što je u vezi sa tlom. Projektantske firme i akademska zajednica uputile su primjedbe u vezi sa pozivanjem na nacionalne dodatke za seizmiku i vjetar kao nacionalno određene parametre za "Evrokod jedan" i "Evrokod osam", koje donosi Institut za standardizaciju BiH.

U primjedbama je ukazano da su u ovim dodacima seizmička i opterećenja vjetrom na objekte smanjena u odnosu na do sada važeće parametre, te da je tako umanjena i vrijednost ubrzanja tla u banjalučkoj regiji, čime se značajno smanjuje bezbjednost objekata u slučaju jačeg zemljotresa, jer su faktički opterećenja smanjena za oko 50 odsto.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju ističu da to u praksi znači da bi u slučaju zemljotresa iste ili približne jačine kao onog iz 1969. godine moglo doći do velikih oštećenja i katastrofalnih posljedica na objektima koji bi se proračunavali prema nacionalnim dodacima i novim kartama seizmičkog hazarda, koje je donio Institut za standardizaciju BiH.

Zbog značajnog potcjenjivanja seizmičkih sila i umanjivanja vrijednosti ubrzanja tla, odnosno potcjenjivanja prirodnih hazarda u vezi sa opterećenjem vjetrom, iz resornog ministarstva navode da se moraju naći rješenja kako da se zadrže postojeće seizmičke zone i osnovne brzine vjetra po vjetrovnim zonama, te izvrši revizija karata koje je usvojio Institut za standardizaciju BiH.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju organizovalo je danas sastanak o temi "Izrada pravilnika o tehničkim normativima za građevinske konstrukcije i pravilnika o tehničkim normativima za građevinske proizvode koji se ugrađuju u objekte".

Skupu su, osim predstavnika ovog ministarstva, prisustvovali i predstavnici Instituta za standardizaciju BiH, Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta, Republičkog zavoda za geološka istraživanja, Republičkog hidrometeorološkog zavoda i projektantskih firmi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana