Ministarstvo prosvjete :Pripremljen novi tekst strategije obrazovanja

srna
Foto: srna

BANjALUKA- Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske saopšteno je da je usaglašeno da se organizuju široke konsultacije sa svim zainteresovanim stranama jer je definisanje novog strateškog pravca u oblasti obrazovanja važno za budućnost Srpske.

Ova saglasnost je postignuta na sastanku ministra prosvjete i kulture Natalije Trivić sa predstavnicima Ekspertskog tima i Odbora za reformu predškolskog, osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja o novom tekstu Strategije razvoja predškolskog, osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanje Srpske za period od 2022. do 2030. godine.

„Usvajanje kvalitetnih nastavnih planova i programa i pisanje novih udžbenika jeste osnova, ali prosvjetni radnici su ključni za unapređenje znanja naših učenika na svim obrazovnim nivoima. Zbog toga je važno da prosvjetnim radnicima omogućimo prilike za cjeloživotno učenje jer samo tako možemo povećati kvalitet znanja koji se prenosi na učenike“, rekla je Trivićeva.

Ona je navela da je profesionalno usavršavanje prosvjetnih radnika značajno i da su partnerski fakulteti sa Univerziteta u Banjaluci zainteresovani da pruže podršku u ostvarivanju tog cilja.

„Prosvjetni radnici treba da budu osnova razvoja našeg društva. Važno je da se uradi sve što je potrebno da najbolji učenici u narednom periodu postanu prosvjetni radnici“, istakla je Trivićeva.

Ona je napomenula da je jedan od strateških ciljeva i unapređenje preduzetničkog znanja srednjoškolaca i praktične nastave, te da je kontinuirana saradnja sa poslovnom zajednicom ključna za povećavanje broja ugovora koji će omogućiti plaćenu učeničku praksu kod poslodavaca.

Javne rasprave o novom tekstu Strategije razvoja obrazovanja održaće se u Banjaluci 22. novembra, u 12.00 časova, u Administrativnom centru Vlade, a u Istočnom Sarajevu 23. novembra, u 12.00 časova, u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana