Ministarstvo će nastaviti da podržava bijeljinsku Bolnicu „Sveti vračevi“

Srna
Ministarstvo će nastaviti da podržava bijeljinsku Bolnicu „Sveti vračevi“

BIJELjINA- Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske nastaviće da podržava misiju bijeljinske Bolnice „Sveti vračevi“ da pruži maksimalno dobru i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu svim građanima, ne samo Bijeljine, nego i drugih lokalnih zajednica - rekao je danas pomoćnik resornog ministra Milan Latinović.

Latinović, koji je prisustvovao obilježavanju slave ove zdravstvene ustanove - Svetih Kozme i Damjana, rekao je da treba zahvaliti zaposlenima u Bolnici „Sveti vračevi“ u Bijeljini koji su svojim radom u posljednje dvije godine tokom pandemije pokazali da su dostojni krsnog imena koje njihova ustanova nosi.

On je istakao da ljudi u ovom vremenu, kada se plaše bolesti i neizvjesnosti, taj strah mogu da prevaziđu vjerom - u Boga, u čovjeka i u zdravstvene radnike.

-Jedino na taj način moći ćemo da izdržimo sve poteškoće u kojima smo se našli. Bolnica u Bijeljini je pokazala da je dostojna svog imena - Svetih vračeva- rekao je Latinović.

Direktor Bolnice „Sveti vračevi“ Zlatko Maksimović rekao je da je sve vrijeme pandemije, između dvije slave, Bolnica radila punim kapacitetom i u njoj je uvijek bilo dovoljno mjesta za sve pacijente.

-Mnogo toga smo uradili na interventnoj kardiologiji. Uveli smo cjelodnevni rad tog odjeljenja i samo u ovoj godini zbrinuto je 165 pacijenata koji su imali infarkt miokarda. Sa radom je počeo i Pejsmejker centar, a spremamo i nove stvari vezane za interventnu kardiologiju -  naveo je Maksimović.

Maksimović je napomenuo da je napredovala i oftalmologija, navodeći da u ovoj bolnici postoje tri ljekara iz te oblasti koji samostalno mogu da obavljaju operacije katarakte najsavremenijim metodama lasera.

-Napredovala je i hirurgija, a kod nas se najviše radi laparoskopski - operacije žuči i kile, a sve češće i apendiksa. U posljednjih godinu dana na hirurgiji je urađeno gotovo 4.000 operacija, što je znatno više nego prethodnih godina - napomenuo je Maksimović i ukazao da je u prosjeku rađeno 14 operacija dnevno.

On je rekao da je od prošle slave izvršeno 125.000 ambulantnih pregleda, odnosno oko 500 pregleda dnevno.

-U Bolnici su izuzetno smanjene liste čekanja, najveći broj kontrola se obavlja u roku od pet do sedam dana. Jedino se kod kardiologa čeka do mjesec dana, ali nam se početkom godine vraćaju dva kardiologa sa subspecijalizacije - rekao je Maksimović i ukazao da će ih onda biti šest.

On je dodao da je Bolnica sve ove uspjehe ostvarila uz pomoć svojih zaposlenih, kojih je više od 600.

-Imamo 180 ljekara, više od stotinu specijalista, više od 20 subspecijalista, 18 univerzitetskih profesora koji su angažovani kod nas. Tu je i 320 medicinskih sestara - naveo je Maksimović.

On je istakao da su riješeni da bijeljinska bolnica krupnim korakom u narednom periodu postiže i bolje rezultate i zahvalio osnivaču - Ministarstvu zdravlja Republike Srpske. ​

U bijeljinskoj Bolnici prvi put je danas nagrađen radnik godine, a to priznanje pripalo je glavnoj sestri u Laboratorijskoj službi Bolnice Danici Mićić, koja je dobila novčanu nagradu.

Slavskom obredu i ručku prisustvovali su, između ostalih, i ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić i ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana