Ministar Savo Minić obišao srbačke proizvođače: Za razvoj poljoprivrede pet miliona KM

Dejan Jovičić
Ministar Savo Minić obišao srbačke proizvođače: Za razvoj poljoprivrede pet miliona KM

SRBAC - Za razvoj poljoprivrede na području opštine Srbac ove godine biće izdvojeno pet miliona KM što je značajno povećanje u odnosu na prošlu godinu kada su ova sredstva iznosila 2,7 miliona KM.

Izjavio je to ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić, koji je u petak boravio u radnoj posjeti Srpcu. Minić je posjetio kompaniju “Perutnina Ptuj” kod Srpca koja zapošljava 316 radnika i trenutno radi s 12 miliona brojlera, a ostvareni prihod prošle godine iznosio je 85 miliona KM.

- Proizvodnja hrane u Srpcu bilježi najveće povećanje u posljednje tri godine čemu je doprinijelo ovo preduzeće u kojem radi domaća radna snaga uz primjenu najsavremenijih tehnologija. To jača kapacitet Republike Srpske, direktno utiče na BDP i stanje naše ekonomije - rekao je Minić, dodajući da će javni poziv za kapitalne investicije biti otvoren do 10. aprila i nudi značajne mogućnosti za dalji razvoj i širenje ovog preduzeća.

Direktor “Perutnine Ptuj” Velibor Popović rekao je da trenutno sarađuju sa 129 kooperanata s područja banjalučke i posavske regije koji su obuhvaćeni raznim podsticajima ministarstva, što je, kako kaže, veoma važno jer proizvodnja pilećeg mesa zahtijeva ogromna ulaganja.

- U protekle tri godine u pogon u Srpcu uloženo je 10 miliona KM i konstantno se ulaže u modernizaciju objekta i poboljšanje uslova radnika. Planiramo novu liniju u pogonu pakeraja i rasjeka i izgradnju nove inkubatorske stanice u vrijednosti od osam miliona KM. Namjera nam je da dobijemo i izvozni broj za žive životinje jer na tržištu EU konstantno raste potreba za pilećim mesom - rekao je Popović.

On dodaje da najveći dio svojih proizvoda prodaju na teritoriji BiH, a ostatak izvoze u Crnu Goru, Hrvatsku, Sloveniju i Srbiju, dok jedan od sljedećih koraka jeste pokušaj da se probiju i na austrijsko tržište.

Prilikom posjete Srpcu, Minić je obišao i drvoprerađivački pogon firme “Tat-Kom” iz Sitneša i poljoprivredno domaćinstvo Milovana Dobrnjca u Starom Martincu, koji se bavi tovom svinja i dodao da su resorno ministarstvo i Vlada Srpske raznim mjerama doprinijeli da se obezbijedi kontinuitet proizvodnje u ovim oblastima.

Dobrnjac čija farma ima kapacitet do 500 svinja u turnusu kaže da bez pomoći resornog ministarstva ne bi mogao održati proizvodnju.

- Ove godine je povećana premija za utovljene svinje do 60 KM, a prošle godine smo i iz kompenzacionog fonda dobijali 50 KM što nam je mnogo značilo u proizvodnji. Ulazili smo u program kapitalnih investicija, a imamo u planu i ove godine da se prijavimo za nabavku traktora i priključaka. Mnogo bi nam značilo kada bismo dobili zemljište u zakup kako bismo proširili kapacitete - rekao je Dobrnjac.

Načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević rekao je da će dodatni broj parcela na teritoriji opštine Srbac biti izdan u zakup, na površini od oko 200 hektara, zbog čega je nedavno formirana stručna komisija.

- U proteklom periodu imali smo odličnu saradnju s resornim ministarstvom koje je izdvojilo nekoliko miliona maraka za sanaciju nasipa, krčenje i izmuljivanje kanalske mreže i rekonstrukciju crpnih stanica u Srpcu - istakao je Dragosavljević.

Nasip

Ministarka finansija RS Zora Vidović, koja je takođe bila u radnoj posjeti Srpcu, izjavila je da će iduće sedmice početi sanacija odbrambenog nasipa u Srpcu i Gradišci. To je, kako je navela, hitan projekat s obzirom na oštećenja i pojavu klizišta i dodala da će investicija koštati više od tri miliona KM.             

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana