Minić: "Mira" je ozbiljan gigant u Republici Srpskoj

Srna
Minić: "Mira" je ozbiljan gigant u Republici Srpskoj

PRIJEDOR- Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić izjavio je danas da je Fabrika keksa "Mira" u Prijedoru ozbiljan gigant u Republici Srpskoj, imajući u vidu broj radnika, kapacitet i procenat izvoza.

On je naveo da je Ministarstvo kroz kapitalne investicije za Fabriku "Mira" izdvojilo 200.000 KM za podršku tehnološkoj opremi, što je iznos dvostruko veći nego do sada.

"Želimo direktno sa terena da imamo informaciju kako bismo napravili što veću efektivnost sredstava koje Ministarstvo plasira. Konkretno, kada je u pitanju tehnološka oprema, možemo se pohvaliti budžetom koji je u ovoj godini 180 miliona KM, ali i time da skoro ne postoji privredni, poljoprivredni ili bilo koji drugi resor vezan za Ministarstvo, a da nije bilo podrške", rekao je Minić novinarima u Prijedoru.

On je istakao da "Mira" ima sve moguće sertifikate za izvoz i da ima evropski odnosno svjetski nivo proizvodnje.

Minić je istakao da je veoma bitno marganin, jaja i pšenično brašno objediniti kao ulazne parametre i putem Privredne komore da bi se zadovoljio određeni kvalitet koji je potreban za ovu konditorsku proizvodnju.

Direktor "Mire" Marina Stupar zahvalila se Ministarstvu na 200.000 KM za investiciju u procesu proizvodnje.

"Imamo trenutno 380 radnika. Prošle godine promet je bio oko 37 miliona KM. Proizvodnja je bila oko 7.400 tona. Ove godine planiramo da bude bar toliko, ako ne i više. Investicije su u `Miri` nešto što je kontinuirano i svakodnevno. Sigurno je bilo više od 20 miliona maraka investicija u posljednjih 12 godina i dosta smo uradili na automatizaciji u procesu proizvodnje. Izvoz nam je oko 80 odsto", navela je Stupareva.

Sastanku u Fabrici keksa "Mira" prisustvovali su gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor i predstavnici Privredne komore i Investiciono-razvojne banke.

Ministar Minić će sa gradonačelnikom Javorom u Trnopolju posjetiti farme Dragana Baltića i Jusufa Arifagića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana