Milunović i Rembajlo položili cvijeće na rusko groblje

Srna
Foto: SRNA

BILEĆA - Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović i direktor Donskog kadetskog korpusa Andrej Aleksandrovič Rembajlo položili su danas cvijeće na Rusko groblje u Bileći, povodom obilježavanja 100 godina od dolaska tog ruskog korpusa u Bileću.

U prisustvu ministra Milunovića, Miodrag Ljumo Hrnjez, predsjednik Zavičajnog kluba "Osvit", koji povodom tog jubileja organizuje trodnevnu manifestaciju "Doncima u čast", poklonio je direktoru Donskog kadetskog korpusa zastavu srpsko-ruskog prijateljstva koja je razvijena na Ruskom groblju u Bileći.

 

Rembajlo je rekao da je danas u Bileći donio odluku da se ta zastava, kao znak srpsko-ruskog prijateljstva od sada, svake nedjelje i pravoslavnog praznika, podiže u sjedištu Donskog kadetskog korpusa zajedno sa ostale četiri ruske zastave, koje se dižu tim danima, uz intoniranje himni Ruske Federacije i Donskog kadetskog korpusa.

 

Na groblju je pročitana i pjesma posvećena bilećkim Doncima i ruskom vojniku Sergeju Vladimiroviču Malešku, koji je poginuo kao dobrovoljac u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu u odbrani Republike Srpske, a sahranjen je na Ruskom groblju u Bileći.

 

Rembajlo je, nakon polaganja cvijeća, rekao novinarima da su srpski i ruski narod duhovno slični i da ih povezuje pravoslavna vjera.

 

"Naš cilj je da učvrstimo srpsko-rusko prijateljstvo i da pomognemo našoj braći Srbima. Veoma je simbolično da se danas ovdje sjećamo kadeta koji su sahranjeni ovdje i ruskog dobrovoljca koji su dali svoje živote za slobodu", rekao je Rembajlo.

 

On je najavio da će sa bilećkim Zavičajnim klubom "Osvit" biti napravljen projekat rekonstrukcije Ruskog groblja u Bileći, te da su predstavnici "Gasprom medija", koji su prisutni na ovoj manifestaciji, istakli da žele da se uključe u taj projekat.

 

On je napomenuo da će se nastojati da ruska delegacija u Bileći na ovoj manifestaciji ubuduće bude što veća i reprezentativnija, te da se nada da će uspjeti da realizuju da u bilećkom Domu kulture nastupe i ruske koloritne muzičke grupe.

 

"Hoćemo da nastavimo ovo što smo sad započeli i nećemo da stanemo, a počećemo od stvaranja Muzeja Donskom kadetskom korpusu u Bileći i već sam dao naredbu u korpusu da se skupljaju istorijski materijali za taj muzej", naveo je Rembajlo.

 

On je najavio da će delegacija iz Bileće biti pozvana da posjeti Rusiju.

 

Hrnjez je rekao da je sve danas prepuno emocija i da je ovo veličanstven dan za Bileću.

 

Hrnjez je rekao da očekuje da će ovaj dan biti prekretnica u saradnji ovog grada sa Rusijom i da će u Bileći biti izgrađen i ruski dvorac.

 

Direktor Donskog kadetskog korpusa sa kadetima položio je cvijeće i na Spomenik poginulim borcima otadžbinskog rata 1991-1995. u porti hrama Svetog Save u Bileći, a potom su sa domaćinima posjetili spomen-sobu poginulim borcima u Bileći.

 

Ruska delegacija danas će, drugog dana manifestacije "Doncima u čast", posjetiti spomen-kapelu na Korićkoj jami u selu Korita i hram Svetog Jovana Kroštantskog u tom selu, a potom i opštinu Gacko.

 

U okviru manifestacije, večeras će u 19.00 časova u bilećkom Domu kulture "Jevto Dedijer" biti otvorena izložba pod nazivom "Bilećki znameniti Donci", a u 19.30 časova biće prikazani dokumentarni filmovi "Ruski kadeti u Bileći", autora Sanje Pešut i "Ruska emigracija u Bileći početkom 20. vijeka" autora Dejana Puhala.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana