Milunović - časni oficir i borac 11. slavne “dubičke” brigade

Srna
Milunović - časni oficir i borac 11. slavne “dubičke” brigade

KOZARSKA DUBICA - Iz Opštinske boračke organizacije Kozarska Dubica danas je saopšteno da su članovi te organizacije ogorčeni na iznesene neistine pukovnika Miloje Misirače o ratnom učešću ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duška Milunovića, te ističu da je na taj način omalovažen njegov ratni put i doprinos u ratu.

“Smatramo da je ovo, prije svega, neprimjeren čin i način odnošenja prema odbrambeno-oslobodilačkom ratu srpskog naroda na ovim prostorima, a pogotovo primitivan način olagivanja i neke vrste ličnog obračuna putem javih medija, posebno što se radi o starješinama Vojske Republike Srpske koji su bili na visokim vojnim dužnostima”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ukazuje da je takav način obračuna bolan, ne samo za porodice koje čiji su sinovi dali život u proteklom ratu i sve boračke kategorije, već i za srpski narod i široku javnost.

“Ovim putem želimo apelovati na sve učesnike ratnih dešavanja da se uzdrže svakojakih priča i sukobljavanja o teškom ratnom periodu koje nas je sve oštetio i ostavio silne posledice i traume”, saopšteno je iz Boračke organizacije opštine Kozarska Dubica.

U saopštenju se ističe da je ratna formacija 3. Banijski odred bila na visini svog zadatka, zaštitila srpski narod i odbranila njihova vječna ognjišta na Baniji, te predala na čuvanje i zaštitu Unproforu.

Ta jedinica je, kako se navodi, u svom formacijskom sastavu ušla u sastav 11. Pješadijske brigade Kozarska Dubica od 15. jula 1992. godine i učestovala na više ratišta u sastavu brigade i drugih taktičko-operativnih formacija.

U saopštenju se dodaje da su ratne jedinice vodile viteški rat, sa odgovornim ponašanjem prema nedužnom narodu, civilima i odnosu prema materijalnim dobrima i imovini, u skladu sa ženevskom konvencijom.

“S toga se ograđujemo od neistina koje je iznio Miloja Misirača, posebno zato što nije kompetentan, niti nadležan da anlizira i komentariše ratni put 11. pješadijske brigade, jer je njeno rukovođenje i komandovanje preuzeo u avgustu 1994. godine, a po tome ne može i ne treba da iznosi i opisuje ratni put nekog učesnika rata, u ovom slučaju Duška Milunovića”, navode u Boračkoj organizaciji opštine Kozarska Dubica.

U saopštenju se dodaje da je Duško Milunović bio pripadnik 3. Odreda Banija od 15. jula 1991. do 15. jula 1992. godine, a potom u sastavu 3. pješadijskog bataljona/11. pješadijske brigade Kozarska Dubica.

Napominje se da je 7. oktobra 1992. godine Milunović bio ranjen na borbenom zadatku, kada je oslobođen Brod, na dužnosti komandira 2. pješadijske čete/3. pješadijskog bataljona, a od 21. septembra 1994. godine bio je na dužnosti šefa Odsjeka Ministarstva odbrane Kozarska Dubica u VP 7540 Pale Ministarstva odbrane Republike Srpske, do završetka oružanog sukoba u BiH.

Iz Boračke organizacije Kozarska Dubica su ponovili da je iznesena neistina na račun Milunovića, koji je bio časni oficir i borac 11. slavne Dubičke pješadijske brigade, da to predstavlja skrnavljenje lika i djela srpskog borca, koje nikome i ničemu ne služi.

Te neistine su, kako se navodi, samo lične frustracije ili pak stavovi Miloje Misirače ili eventualno i Organizacije starješina VRS, kojoj pripada.

U saopštenju se ističe da je neosporno to da je pukovnik Misirača bio starješina na visokoj vojnoj dužnosti i uspješno komandovao 11. pješadijskom brigadom od avgusta 1994. godine do završetka ratnog sukoba, te da je dao veliki doprinos od 1991-1995. godine za srpski narod, oslobođenje i odbranu Republike Srpske tokom tragičnog sukoba u BiH.

Pukovnik Miloje Misirača optužio je Milunovića da nikada nije nosio uniformu Vojske Republike Srpske, na šta mu je ministar rada i boračko-invalidske zaštite uzvratio da će ga tužiti, te da je ponosan na svoj ratni put tokom kojeg je prolio krv za Republiku Srpsku.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana