Miloš Trkulja iz Bosanskog Petrovca pobjednik kosidbe u Bukovcu

Srna
Miloš Trkulja iz Bosanskog Petrovca pobjednik kosidbe u Bukovcu

NOVI SAD - Miloš Trkulja iz Bosanskog Petrovca pobjednik je kosidbe koja je održana danas na Selištu iznad Bukovca kod Novog Sada, na 23. Zavičajnom zboru u organizaciji Zavičajnog udruženja "Manjača" iz Bukovca i Saveza krajiških udruženja iz Novog Sada.

U ime Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, koje već devet godina podržava manifestaciju, učesnike je pozdravio stručni saradnik Predstavništva Borislav Maksimović koji je istakao važnost očuvanja srpske kulture i tradicije.


"Vaša predanost i trud su nam iizuzeto dragocjeni i želim da istaknem da ćemo uvijek biti uz vas i pružiti podršku svim projektima čiji je cilj očuvanje naše tradicije i kulture", rekao je Maksimović.

On je istakao rad i doprinos Srba iz Republike Srpske razvoju grada Novog Sada i izgradnji veza između Srpske i Srbije, te zahvalio gradu Novom Sadu i njegovim stanovnicima za topli doček i podršku.

Predsjednik Saveza krajiških udruženja Ranka Srdić Milić istakla je važnost trajanja manifestacije i poručila da će do sljedeće kosidbe napisati himnu Srba iz Federacije BiH, jer je najviše boli njihov položaj.

"Kad me pitaju zašto sve ovo radimo, odgovaram da radimo da ljudi znaju da još postojimo i da se još nismo iz Srba ispisali", poručila je Milićeva.

Manifestaciji su prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac, direktor pokrajinskog Fonda za izbjegle i raseljene Aleksandar Đedovac, načelnik Glamoča Nebojša Radivojša, načelnik Grahova Uroš Đuran, predsjednik Skupštine opštine Bosanski Petrovac Nemanja Davidović i načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević.

Manifestacija je počela intoniranjem himni Srbije i Republike Srpske, a zatim je organizovano takmičenje u sportsko-viteškim disciplinama: bacanje kamena s ramena, skok u dalj, nadvlačenje konopca, nadvlačenje štapom, varizanje, klisanje i krmanje.

Na livadi od 18 polja po 120 kvadrata, takmičili su se pobjednici sa prestižnih kosidbi, a mjerila se brzina košenja, nizina-čistina mava, potkašanje, složenost okosa i narodna nošnja.

U okviru kulturno-zabavnog programa nastupila su kulturno-umjetnička društva "Petar Kočić" Mrkonjić Grad i "Milica Stojadinović Srpkinja" iz Bukovca, pjevačka grupa KUD-a "Mladen Stojanović" iz Bačkog Jarka, pojac i melod Nikola Mijović, sestre Crnomarković i Sara Hamović.

Nastupili su i narodni guslar Petar Mišović, bratski duet "Prkos" - Vanja i Đorđe Turopoljac, "Krajišnici iz Kneževa" i "Krajišnici s Fruške gore", kao i grupe "Sinovi Manjače" i "Braća Rosić".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana