Milorad Jagodić, načelnik Rogatice: Najvažniji zadatak zaustaviti odliv mladih

 Sreten Mitrović
Milorad Jagodić, načelnik Rogatice: Najvažniji zadatak zaustaviti odliv mladih

ROGATICA - Rogatica je u 2023. godinu ušla sa programom rada načelnika Milorada Jagodića koga su podržali i odbornici Skupštine opštine, a među prioritetima rada prvog čovjeka opštine su nastavak poboljšanja uslova života čime bi se zaustavio odliv mladih iz ove lokalne zajednice.

- Moje obaveze podijeljene su u tri bitne oblasti. Prva je zakonsko i transparentno izvršenje budžeta, druga je realizacija projekata namijenjenih poboljšanju uslova života građana i razvoja privrede i, treća, nimalo manje značajna, realizacija strateških i programskih dokumenata opštine - istakao je Jagodić.

Prioritetni cilj, naglašava on, je lokalni ekonomski razvoj, veća zaposlenost, jačanje partnerstva sa privatnim sektorom, stvaranje poslovnog okruženja koje doprinosi bržem razvoju privrede i lokalne zajednice u cjelini.

- Tu se prije svega misli na drvnu industriju, podršku razvoju malih i srednjih preduzeća i projekta iz oblasti poljoprivrede - naglašava Jagodić.

Dodaje da je uz ove strateške obaveze, kojima je u prvom redu cilj povećanje broja zaposlenih i na taj način zaustavljanje odliva radne snage posebno mladih sa područja opštine, tu i poboljšanje kvaliteta života kako u urbanom dijelu, tako i u selima, razvijanjem društvenih djelatnosti uključujući posebno kulturu i sport.

Tako je, ističe Jagodić, na prvo mjesto došla obaveza nastavka izgradnje višenamjenske sportske dvorane sa 873 sjedeća mjesta na tribinama.

- Riječ je o trećoj i ako bude novca i posljednjoj fazi izgradnje ovog objekta, za koji se nadamo da ćemo dobiti sredstva od Vlade Republike Srbije za šta već imamo načelno obećanje - rekao je Jagodić.

Drugi kapitalan zadatak je dogradnja vrtića “Bambi” zahvaljujući čemu treba da dobiju dvije nove prostorije za dnevni boravak djece ukupne površine oko 120 kvadratnih metara.

- Za ovaj projekat imamo obezbijeđenih 150.000 maraka koje smo dobili od Vlade Republike Srpske. Nadam se da će nam to biti dovoljno da privedemo kraju ovaj projekat - navodi Jagodić

Među ostalim zadacima na kojim će raditi načelnik opštine je i izgradnja vodovoda i kanalizacije za buduće novo naselje, koje će se graditi u neposrednoj blizini sportskog centra. Sredstva za ovaj projekat zajednički će obezbijediti opština i Javno preduzeće “Vrela Seljani”.

- Kroz projekat “Jačanje uloge mjesne zajednice” koji podržava UNDP, a prate lokalne zajednice u omjeru 70:30 odsto predviđena je izgradnja vodovoda Klanac – Mesići i u Osovu, a tu je i izrada prostorno-planske dokumentacije za groblje na lokaciji “Rajkovina” i za novo naselje na Borikama, a iz budžeta opštine pokušaćemo uraditi natkrivanje tribina na Sportsko-rekreativnom centru “9. januar” - rekao je Jagodić uz napomenu da će se dio projekata iz njegovog programa pokušati finansirati iz kredita Evropske investicione banke (EIB).

Tržnica

U ovogodišnjim planovima je i izgradnja moderne gradske tržnice. Za ovaj projekat je već obezbijeđeno 350.000 maraka iz pomoći Vlade Republike Srpske. Između ostalog, tržnica će imati i 35 natkrivenih tezgi za prodaju domaćih prehrambenih i drugih proizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana