Milojica: Policija postupala po prijavama za Bistricu, nema elemenata krivičnog djela

Srna
Milojica: Policija postupala po prijavama za Bistricu, nema elemenata krivičnog djela

PRIJEDOR- Policijska uprava Prijedor zaprimila je tri prijave građana i pravnih zastupnika privrednih društava u vezi sa pripremnim radovima za eksploataciju zemljišta u Bistrici kod Prijedora, utvrdila činjenično stanje na lokalitetu i obavijestila inspekciju, izjavio je danas načelnik ove uprave Dragan Milojica.

"Policijski službenici su postupali po svakoj od zaprimljenih prijava i o istima obavijestili tužioca Okružnog javnog tužilaštva Prijedor, koji se izjasnio da u njima nema elemenata krivičnog djela, da se radi o imovinsko-pravnim odnosima i da se stranke upute na rješavanje spora kod nadležnog suda", rekao je Milojica na redovnoj konferenciji za medije u Prijedoru.

On je naveo da nije bilo prijava narušavanja javnog reda i mira i da policija preduzima aktivnosti da do toga ne dođe i da će postupiti u skladu sa nadležnostima u slučaju potrebe.

"U procesu je taj dio što je prijavljen inspekciji. Oni još rade u upravnim postupcima i po njihovim rješenjima ćemo na kraju i mi postupati kao policija ukoliko bude trebala neka asistencija ili nešto slično", dodao je Milojica.

On je rekao da je u prvih šest mjeseci evidentirano 458 krivičnih djela, da je rasvijetljenost po nepoznatom izvršiocu 61,9 odsto, a ukupna 86,8 odsto.

"Evidentirana su tri krivična djela teško ubistvo i dva pokušaja ubistva i sva su rasvijetljena, izvršioci lišeni slobode i predati nadležnom tužilaštvu. Bilo je jedno razbojništvo koje je rasvijetljeno, a rasvijetljena su i dva iz prethodne godine", zaključio je Milojica.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Karan rekao je da je iz oblasti privrednog kriminaliteta evidentirano 27 krivičnih djela kojima je pričinjeno 1,1 milion KM materijalne štete, da je od toga 20 krivičnih djela koruptivnog karaktera i da je tužilaštvu podneseno 11 izvještaja protiv 14 lica.

"Iz oblasti zloupotrebe droga evidentirana su 24 krivična djela i 56 prekršaja. Oduzeto je 1,9 kilograma marihuane, 70 grama kokaina i heroina, 65 grama spida, 2.546 sjemenki i pet stabljika kanabisa i nešto medicinskih droga", naveo je Karan.

On je istakao da je riješeno pet od osam slučaja krađe motornih vozila.

"Interesantno je da su ranijih godina krala skupocjena vozila, najčešće kad stranci dolaze. To više nije slučaj. Sada su sporadični slučajevi gdje su vozila starije godine proizvodnje, otključana ili se nisu ni mogla zaključati", pojasnio je Karan.

Načelnik Sektora policije Zoran Jež rekao je da je za šest mjeseci zabilježeno 188 narušavanja javnog reda i mira ili za osam manje nego u uporednom periodu, te da je u njima registrovano 225 prekršaja ili za 16 manje nego lani.

"Prijavljeno je 227 lica koja su počinila prekršaje, što je za 14 manje, a posebno je značajno da je smanjen broj povratnika kao izvršilaca prekršaja, i to za 30 odsto, što znači da i kaznena politika ima efekte", naglasio je Jež.

Iz oblasti bezbjednosti saobraćaja evidentirano je 428 saobraćajnih nezgoda, od kojih pet sa smrtnom posljedicom, iz saobraćaja je isključeno 286 vozila i 1.389 vozača, od kojih 1.265 zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola.

"Smanjen je broj vozača početnika u strukturi lica koja su prouzrokovala saobraćajne nezgode. Svaka šesta saobraćajna nezgoda posljedica je upravljanja pod uticajem alkohola. Bilo je 7.179 prekršaja ili za 30 odsto manje. Uglavnom se radi o smanjenju broja prekršaja nepropisne brzine, tako da ove naše aktivnosti intenzivne kontrole, posebno uređaji za automatsku kontrolu i regulisanje, dali su efekta", istakao je Jež.

Na području ove policijske uprave za šest mjeseci od višestrukih povratnika u izvršenju težih prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja oduzeta su 34 vozila, po čemu ova uprava prednjači u MUP-u Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana