Milići: Pobjednik smotre Epirus iz Soluna

Srna
Milići: Pobjednik smotre Epirus iz Soluna

Milići - Kulturno-umjetničko društvo /KUD/ "Epirus" iz Soluna pobjednik je ovogodišnjeg "Festivala folklora i narodnog stvaralaštva pravoslavnih zemalja", koje je sinoć završeno u Milićima.

Pobjednik je osvojio i najvredniju novčanu nagradu od 5.000 evra, koju je obezbijedio organizator ove značajne smotre kompanija "Boksit" iz Milića.

Žiri festivala odlučio je da posebnu novčanu nagradu u istom iznosu dodijeli državnom kozačkom ansamblu pjesama i igara "Slobodna stepa", ocijenivši da kvalitet ruskog ansambla, kao profesionalne i vrhunski uvježbane folklorne grupe, znatno prevazilazi nivo ostalih učesnika.

Stoga je odlučeno da gosti iz Rusije budu nagrađeni izvan konkurencije, a uz tu nagradu, posebnu novčanu nagradu od 5.000 evra za vrhunski jednočasovni nastup i izuzetan muzičko-scenski ugođaj ansamblu "Slobodna stepa" dodijelio je i načelnik opštine Milići Momir Lazarević.

On je novinarima izjavio da je "Festival folklora i narodnog stvaralaštva pravoslavnih zemalja" veoma važan za imidž Milića.

"Ovdje je danas bilo skoro 400 učesnika iz nekoliko zemalja, a ono što su posjetioci mogli da vide u nastupima folklornih družina više je nego upečatljivo, skoro da ostavlja bez daha", rekao je Lazarević.

Nagrade je dobitnicima dodijelio Rajko Dukić, predsjednik "Boksita", koji je organizator festivala i generalni sponzor "Ljetnih dana kulture i sporta", u okviru kojih je ovaj festival organizovan.

Žiri festivala odlučio je da dodijeli dvije novčane nagrade za osvojeno drugo mjesto u iznosu od po 3.000 evra Akademskom kulturno-umjetničkom društvu "Mirče Acev" iz Skoplja i KUD "Simonida" iz Gračanice, te, takođe, dvije nagrade od po 2.000 evra za treće mjesto KUD "Semberija" iz Bijeljine i KUD "Romanijska luča" iz Sokoca.

Iznosom od po 1.000 evra nagrađeni su KUD "Alat Svislajon" iz Trebinja, "Lira" iz Beograda", "Krušik" iz Valjeva i domaćin festivala, KUD "Boksit" iz Milića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana