Milići: Hraniteljstvo – alternativni oblik zbrinjavanja

Srna
Foto: Srna

MILIĆI- Direktor Centra za socijalni rad u Milićima Branko Šalipurević izjavio je danas Srni da je u ovoj ustanovi u toku prijavljivanje na javni poziv potencijalnih hraniteljskih porodica i pozvao one koje žele i imaju mogućnosti da se bave hraniteljstvom da se prijave u ovu ustanovu gdje će dobiti sve dodatne informacije o zbrinjavanju djece i odraslih.

Šalipurević je rekao da su prije nekoliko godina imali slučaj djeteta kome je trebala medicinska pomoć i koje je dato hraniteljskoj porodici u Banjaluku, gdje je ostalo do početka školovanja, nakon čega je vraćeno biološkoj porodici.

"To je jedini slučaj. Mi trenutno radimo na promociji ovog vida pomoći licima kojima je potrebno, a ukoliko bude zainteresovanih za hraniteljstvo, stručni tim Centra pripremiće potencijalne hraniteljske porodice za preuzimanje korisnika", izjavio je Šalipurević.

On je dodao da će raditi na procjeni psiholoških karakteristika, motivu za prijavljivanje za hraniteljstvo i da li je porodica materijalno sposobna za takav vid posla.

U opštini Šekovići nema hraniteljskih porodica, ali ima dvoje djece koja su smještena u hraniteljsku porodicu u Banjaluci, izjavio je Srni viši stručni saradnik socijalne i dječije zaštite u šekovićkoj opštinskoj upravi Vlado Vidaković.

"Djeca imaju smetnje u govoru. Smještena su prije pet godina u hraniteljsku porodicu i školuju se u ustanovi za gluvonijema lica. Prije mjesec dana smo obnovili ugovor, do kada će djeca ostati ne znamo. Ovdje imaju roditelje koji su gluvonijema lica i oni su zadovoljni uslovima i tretmanom hranitelja djece", izjavio je Vidaković.

On je dodao da je bio jedan zahtjev porodice iz Ljubuškog koja je željela da se bavi hraniteljstvom, kojima su iz Centra za Socijalni rad poslali odgovor da u opštini Šekovići nema djece kojoj treba hraniteljska porodica.

Direktor Centra za socijalni rad u Vlasenici Mara Đurić rekla je da u ovoj opštini nema hraniteljskih porodica niti lica koja su prijavljena ovoj ustanovi da bi se bavila hraniteljstvom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana