Milići dobili porodilište i operacionu salu

Anita Janković-Rečević
Milići dobili porodilište i operacionu salu

Milići - Kompanija "Boksit" iz Milića obilježila je u subotu 58 godina uspješnog rada otvaranjem porodilišta i hirurškog bloka u Specijalističkom medicinskom centru kompanije za čiju je adaptaciju izdvojeno 1,35 miliona maraka, a u rad je pušten i novoizgrađeni kružni tok.

Svečanom otvaranju i proslavi dugogodišnjeg rada kompanije prisustvovali su predstavnici Vlade RS, veliki broj stanovnika Milića, te predstavnika javnog i privrednog života opštine i regije.

Adaptacijom Specijalističkog medicinskog centara dobijeno je još 750 kvadrata prostora u kojima je smješten savremeno opremljen hirurški blok sa operacionom salom i porodilištem. U njemu će raditi vrhunski ljekari, a stanovnici Milića će u ovom medicinskom centru moći da obave brojne zdravstvene usluge.

- Ruda je prirodno, narodno bogatstvo, koje eksploatišemo i logično je da iz toga dijela dobiti ulažemo u druge djelatnosti kojima se zadovoljavaju potrebe građana. Namjera nam je da pokažemo humanost i iz tog razloga neke kategorije, poput penzionera i boraca do treće kategorije, će dobijati besplatne zdravstvene usluge, dok će usluge porodilišta biti besplatne za sve porodilje bez obzira odakle su - rekao je predsjednik Upravnog odbora kompanije "Boksit" Rajko Dukić.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić je istakao da je ovo dokaz da saradnja Vlade Srpske i kompanija, kao što je "Boksit", može biti ostvarena i u zdravstvenom sektoru.

- Mi smo 2015. godine u zakonu omogućili da ovakve kompanije, koje imaju mogućnost, socijalnu odgovornost i želju, mogu otvarati i zdravstvene ustanove - kazao je on.

Za proteklih sedam mjeseci rada ovog Centra pregledano je 5.500 pacijenata, urađeno 11.100 specijalističkih pregleda, kao i 1.100 sistematskih pregleda radnika. Doktori su izdali i 550 ljekarskih uvjerenja, a urađeno je oko 3.000 laboratorijskih analiza.

Tokom obilježavanja 58-godišnjice kompanije u subotu je svečano otvoren i kružni tok u čiju su izgradnju "Boksit" i preduzeće "Putevi RS" uložili više od 600.000 KM. Svečanu traku presjekli su ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić i poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Radovan Višković. Trninić je ocijenio da će novootvoreni kružni tok mnogo značiti građanima Milića.

- Ovo je izuzetno dobar primjer saradnje Vlade RS i lokalnih zajednica, odnosno jedne vrlo odgovorne kompanije kao što je "Boksit". Ovo treba da bude primjer i poruka ostalim lokalnim zajednicama, jer će Vlada sigurno prioritetno rješavati probleme, ukoliko ima saradnju ovoga tipa - istakao je Trninić.

Višković je naglasio da otvaranjem kružne saobraćajnice, koja će na najbolji način riješiti pitanje bezbjednog odvijanja saobraćaja u gradskom području ove opštine, Milići mijenjaju izgled i prerastaju u organizovaniju urbanu sredinu.

Izgradnju saobraćajnice realizovala su preduzeća "Zvornik-putevi" i "Boksitov" sektor "Građevinarstvo".

Nove investicije

U okviru svečanosti i obilježavanja 58 godina rada kompanije "Boksit", u Milićima je u subotu položen i kamen temeljac za izgradnju nove stambene zgrade koja će imati oko 3.300 kvadratnih metara stambenog i garažnog prostora, odnosno 40 stanova i podzemnu garažu sa 24 parking mjesta.

Kamen temeljac za novu zgradu položili su direktor "Boksitovog" Sektora "Građevinarstvo" Borislav Kičić i radnik Jakov Madžarević. Gradnja zgrade će koštati oko tri miliona KM, a rok za završetak radova je decembar 2018. godine. Kompletno projektovanje i investiciju obezbijedio je "Boksit", koji će biti i izvođač radova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana