Mileva Komlenović, načelnik opštine Kalinovik: U fokusu - zapošljavanje i status žene na selu

Srna
Mileva Komlenović, načelnik opštine Kalinovik: U fokusu - zapošljavanje i status žene na selu

Kalinovik - Načelnik opštine Kalinovik Mileva Komlenović /SNSD/ ističe da je prioritet zapošljavanje, odnosno projekti koji znače nova radna mjesta, kao što su podrška programu prijema pripravnika, zapošljavanje u realnom sektoru, ulaganje u projekat podrške marginalizovanim grupama žena, kao i intenzivniji razvoj poljoprivrede i stočarstva.

"Za narednu budžetsku godinu planirali smo da sa USAID-om realizujemo projekat namijenjen zapošljavanju marginalizovanih grupa žena, u vrijednosti od 100.000 KM u omjeru pola-pola", precizira Komlenovićeva u intervjuu za Srnu.

Ona podvlači realizacije projekta repro-centra tovnih pasmina goveda - riječ je o projektu velikog razvojnog kapaciteta i mogućnosti, koji će obezbijediti intenzivniji razvoj poljoprivrede i stočarstva na području ove opštine.

"Planiramo izgradnju objekata i proširenje stada, koje sada broji rasnih 60 grla, a sve uz pomoć resornog ministarstva Republike Srpske i Češke razvojne agencije, pri čemu vrijednost projekta iznosi 2.980.000 KM", precizira Komlenovićeva, ističući da je ovo jedan od vodećih projekata proizvodnje goveđeg mesa u BiH.

Ona najavljuje i izgradnju doma za stara lica, odnosno gerontološkog centra u Kalinoviku, a u planu je i izgradnja monumentalnog spomen-obilježja borcima odbrambeno-otadžbinskog rata.

"Budžet opštine Kalinovik konstantan je sve ove godine, i mi smo ga i u mom proteklom mandatu na funkciji načelnika opštine realno planirali.

Višak prihoda rebalansom čuvamo za 'zlatnu rezervu', za sanaciju posljedica eventuanih elementarnih nepogoda, a ako toga ne bude - onda ta sredstva preusmjeravamo u investicije, tako da naš budžet može da prati naše razvojne planove i projekte", navodi Komlenovićeva.

Prema njenim riječima, opštinski budžet za narednu godinu biće oko 2.200.000 KM.

Ona je podvukla da opština Kalinovik redovno servisira sve svoje obaveze - socijalnu pomoć, tuđu njegu i pomoć, jednokratnu pomoć građanima, a redovne su isplate i budžetskim korisnicima, kao i stipendistima u punom iznosu.

Opština vodi računa i o razvoju i afirmaciji kulture i već desetu godinu zaredom organizuje poznatu manifestaciju Kalinovački poetski vijenac, a tu su i Sabor folklora, te podrška kulturno-umjetničkom društvu i sportskim organizacijama.

"Naš najveći problem je mali broj stanovnika", ističe Komlenovićeva.

Ona navodi da je konstituisana Skupština opštine Kalinovik i da je za predsjednika izabran dosadašnji predsjednik Đorđe Sladoje /SNSD/, a da je potpredsjednik Skupštine Dragana Ždrale /SP/, dok je zamjenik načelnika opštine Radomir Sladoje /SNSD/.

Prema njenim riječima, opština Kalinovik je i ranije, a i sada ima vrlo uspješnu saradnju i dobru komunikaciju sa Vladom Republike Srpske i resornim ministarstvima, što je omogućilo realizaciju niza ključnih razvojnih projekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana