Milenko Kuprešak razočaran radom Centra za socijalni rad Kotor Varoš: Otimaju mi sina mimo njegove volje

Marijana Miljić
Milenko Kuprešak razočaran radom Centra za socijalni rad Kotor Varoš: Otimaju mi sina mimo njegove volje

Kotor Varoš - Centar za socijalni rad u Kotor Varošu predložio je da u brakorazvodnoj parnici Jasminke i Milenka Kuprešaka njihov četrnaestogodišnji sin bude dodijeljen majci uprkos protivljenju dječaka, koji je radnicima te ustanove govorio da ne želi da živi sa majkom i da hoće da ostane sa ocem.

Brakorazvodna pranica počela je u junu 2016. i od tada su radnici Centra za socijalni rad više puta posjetili roditelje i razgovarali s njima i dječakom. Dječak je od početka socijalnim radnicima davao istu izjavu - da želi da živi sa ocem, a da majku viđa povremeno. Prilikom posljednjeg razgovora sa socijalnim radnicima dječak, koji trenutno živi sa ocem, je rekao da želi da ostane kod njega i da ne želi nikakav kontakt sa majkom, ističući da mu ona vrlo rijetko pošalje tek SMS poruku.

Uprkos tom stavu dječaka, Centar za socijalni rad je 1. juna u dopisu Osnovnom sudu Kotor Varoš predložio da dječak bude povjeren na brigu i čuvanje majci.

- Stručno vijeće misli da dječak treba da bude povjeren na brigu, čuvanje i vaspitanje majci, smatrajući da će se ona na adekvatan način brinuti o njemu i da ima zadovoljavajuće stambene i materijalne prilike. Ocu, koji treba da doprinese njegovom izdržavanju, treba omogućiti kontakt sa dječakom - naveo je Centar za socijalni rad.

Otac, koji već godinu samostalno brine o dječaku, obratio se redakciji "Glasa", ističući da je zabrinut za sudbinu sina.

- O sinu brinem kao svaki savjestan roditelj i ništa mu ne nedostaje. Ničim nisam uticao na njegovu odluku. Nisam protiv toga da on bude u komunikaciji sa majkom, pa čak ni da živi sa njom pod uslovom da ima normalne uslove i da ga ne zlostavlja. Upravo zbog maltretiranja i loših uslova naš sin i ne želi da živi sa majkom. To socijalni radnik Bojana Hajvaz nije uzela u obzir i sve je uradila površno, a čak mi je otvoreno prijetila da će mi oduzeti dijete. Strahujem šta će biti sa sinom ako sud donese odluku da majka brine o njemu - kazao je Kuprešak, koji je zaposlen kao instruktor vožnje u auto-školi.

Majka kaže da sin ne odbija da živi s njom, već da to ne smije da kaže od oca.

- Nadam se da će sin ubuduće živjeti sa mnom jer je to za njega najbolje - kazala je Jasminka.

U Centru za socijalni rad nisu željeli da govore o ovom slučaju pozivajući se na zakon kojim su postupci u bračnim sporovima zatvoreni za javnost. Konačna odluka je na sudu, koji je zakazao ročište za 13. jun.

- Vjerujem da će sud svoj posao uraditi pravedno, a ne kao Centar za socijalni rad - kazao je Kuprešak.

Važno mišljenje djeteta

Pravnici objašnjavaju da centri za socijalni rad moraju odlučiti na osnovu jasnih dokaza kada je riječ o brizi o maloljetnoj djeci.

- Centar za socijalni rad je morao da utvrdi šta je u najboljem interesu djeteta i da uzme u obzir i njegovu izjavu - rekao je pravnik sa iskustvom u sličnim slučajevima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana