Milana rođena u Hitnoj službi Doma zdravlja u Novom Gradu

Milijana Latinović
Milana rođena u Hitnoj službi Doma zdravlja u Novom Gradu

Novi Grad - Tim Hitne službe Doma zdravlja u Novom Gradu juče je porodio tridesetosmogodišnju Milijanu Makivić, koja je na svijet donijela zdravu djevojčicu.

Nakon što su počeli trudovi, Milijana je sa suprugom Momirom planirala da ode u Prijedor, jer u njihovom gradu već šest godina nema porodilišta. Međutim, beba je bila brža, ali su roditelji, srećom, uspjeli da dođu do Hitne pomoći. Samo nekoliko časova nakon porođaja kratko smo razgovarali sa majkom, koja je rekla da je presrećna što je na svijet donijela djevojčicu kojoj će dati ime Milana.

- Zahvaljujući ljekarima Doma zdravlja Novi Grad beba i ja smo dobro. Sve je prošlo kako treba, pružili su nam svu potrebnu medicinsku pomoć, a potom nas poslali u Prijedor - ispričala je ova hrabra majka, kojoj je Milana treće dijete.

Radosti i dječije igre u porodici Makivić neće nedostajati, jer malenu Milanu čekaju stariji brat i sestra.

Odgovornost i stručnost u poslu su snaga i motor pokretač ljekara i medicinskih sestara koji, uprkos lošim uslovima, svoj posao obavljaju besprijekorno. Iznenadne situacije za njih nisu teret već zadovoljstvo, dio svakodnevice, nešto o čemu ne pričaju mnogo, a na čemu mnogi mogu da im pozavide.

- Za 33 godine rada u porodilištu na svoje ruke sam dočekala hiljade beba, ali kad se porođaj desi ovako iznenada, u lošim uslovima, nije svejedno. Vjerovala sam u sebe i svoje kolege i sve je prošlo kako treba. Pomogli smo jednoj prelijepoj djevojčici da dođe na svijet - ispričala je medicinska sestra Milena Bjeljac, koja je nekada radila kao babica u novogradskom porodilištu.

Dodaje da je porod uveliko nastupio i nije bilo vremena da porodilju pošalju u Prijedor.

- Strepila sam, ako je pošaljemo u Prijedor, porodiće se u autu, a to bi bilo mnogo opasnije nego ovdje u Domu zdravlja. Nije svejedno, proradi želudac bez obzira na godine iskustva, ali kad se sve dobro završi, odahnem i srećna sam jer su i beba i majka dobro - istakla je Bjeljac. 

Ovoj medicinskoj sestri, koja je radni vijek provela u porođajnoj sali ohrabrujući mnoge prvorotke i dočekujući brojne dječake i djevojčice, tokom jučerašnjeg poroda desna ruka bio je doktor porodične medicine Miloš Grujić.

- Nije teško kada sve krene kako treba. Porodilja je iz obližnjeg sela Čađavica krenula kasno i naša dužnost je bila da joj pomognemo da sve prođe u najboljem redu - rekao je Grujić.

Dodaje da su nakon poroda obavili primarni pregled djevojčice, a zatim i majku i bebu uputili u Prijedor.

Ovo je bio drugi porod koji je uspješno obavljen u Službi hitne pomoći Doma zdravlja u Novom Gradu otkad je porodilište zatvoreno. Prvi je obavljen 30. decembra 2014. godine kada je dežurni doktor bila Aleksandra Grujić, a porod obavio specijalista ginekologije i akušerstva Dušan Gašić.

Neobične situacije

Medicinska sestra Milena Bjeljac ispričala je da nisu rijetke situacije da se žene porode kod kuće ili na putu do porodilišta.

- Pamtim da smo imali porođaj u autu, na putu do porodilišta. Desilo se da beba ispadne ženi u štrample, jer jednostavno ne stigne da se pripremi za porod, ali uglavnom se sve završi kako treba - prisjetila se Bjeljac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana