Milan Vukadinović, načelnik Foče: Loši putevi odbijaju turiste

Miloš Vasiljević
Milan Vukadinović, načelnik Foče: Loši putevi odbijaju turiste

Kao malo gdje u svijetu, oni koji posjete Foču za manje od pola sata vožnje mogu da uživaju u raftingu, okupaju se u blistavo čistim rijekama i jezerima, popnu se na vrhove planina ili osjete čari prašume Perućica. Ipak loši putevi su kočnica za razvoj naše opštine, a vjerujem da će institucije reagovati jer već ima pomaka kada je riječ o putu za Šćepan Polje, kako zbog razvoja Foče tako i cijele Republike Srpske.

Istakao je ovo u intervjuu za “Glas Srpske” načelnik opštine Foča Milan Vukadinović dodavši da se trude svim silama da zadrže omladinu.

- U budžetu za 2024. godinu planiramo da udvostručimo izdvajanja za pronatalitetnu politiku, a sve s ciljem da pokušamo da popravimo demografsku sliku i da zadržimo mlade - rekao je Vukadinović.

GLAS: Imate velike turističke potencijale, jeste li ih iskoristili te da li su loši putevi kočnica za dodatni napredak?

VUKADINOVIĆ: Opština Foča ima jedan ogroman turistički potencijal koji je nedovoljno iskorišćen, prije svega mislim na Nacionalni park “Sutjeska”, koji obiluje prirodnim ljepotama i kulturno-istorijskim nasljeđem, a s druge strane imamo park prirode “Tara”, odnosno kanjon i rafting na rijeci Tari. U narednim mjesecima planiramo da dodatno radimo na promociji prirodnog fenomena pješčanih piramida.

GLAS: Koji su to kapitalni projekti koji se rade u Foči? Šta je prioritet u narednom periodu?

VUKADINOVIĆ: Posebno smo ponosni jer gradimo zgradu sa 50 stanova za mlade bračne parove. Riječ je o projektu koji će doprinijeti ostanku porodica, jer će cijena kvadrata biti 1.350 KM, što je, ubijeđen sam, u ovom trenutku najpovoljnije u cijeloj Srpskoj. Dali smo svoj doprinos i u izgradnji hrama Svetog Save, posebno oko uređenja parka ispred bogomolje. Rekonstruisali smo gradsku pijacu i trg, a u saradnji sa resornim ministarstvima uspjeli smo naš Centar za kulturu i informisanje da rekonstruišemo i da “umijemo” jednu zgradu koja ima dugu tradiciju. U narednom periodu planiramo izgradnju doma za stare u mjesnoj zajednici Miljevina, gdje će biti mjesta za smještaj 50 korisnika, a na neki način tu će biti prostora i da zaposlimo ljude.

GLAS: Zgrada za mlade bračne parove jedna je pronatalitetna mjera. Šta još poduzimate da zadržite ljude?

VUKADINOVIĆ: Tu su vaučeri za prvačiće, pomoć osnovcima i srednjoškolcima čiji su roditelji nezaposleni, uveli smo i sufinansiranje prenatalnih testova, a finansiramo i vantjelesnu oplodnju. Ne izostaje ni pomoć za porodice sa troje i više djece u vidu sufinansiranja nabavke zimnice. Svako treće i naredno rođeno dijete darujemo sa 1.000 maraka.

GLAS: U prednosti ste u odnosu na većinu opština u Srpskoj, jer imate fakultete, a još više jer je riječ o Medicinskom fakultetu na kojem studiraju i stranci te Bogoslovskom, koji je jedini takve vrste u Srpskoj?

VUKADINOVIĆ: Fakulteti su jedan od stubova razvoja opštine. U Foči trenutno studira oko 2.000 studenata sa prostora bivše Jugoslavije, a studije medicine na engleskom jeziku pohađa i oko 350 studenata iz više od 20 zemalja svijeta. Želimo da proširimo smještajne kapacitete i u saradnji sa Vladom RS planiramo izgradnju novog bloka studentskog doma.

Posjeta patrijarha

GLAS: Patrijarh srpski Porfirije nedavno je osveštao u Foči hram Svetog Save, najveću crkvu u BiH. Koliko nam je važno duhovno okrepljenje u vremenu trzavica i tenzija?

VUKADINOVIĆ: To je bio jedan od najznačajnijih istorijskih trenutaka za našu opštinu, s obzirom na čin osveštanja zavjetnog hrama, a uz patrijarha Porfirija tu je bilo i deset vladika SPC-a. Obišli su opštinsku upravu i fakultete te osveštali naš svetosavski hram. Sve to je važno za okrepljenje našeg naroda, a u tešim vremenima to okrepljenje i sloga srpskog naroda puno znači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana