Milan Miličević, načelnik opštine Teslić: U Tesliću najvažniji - vodosnabdijevanje i infrastruktura

Srna
Milan Miličević, načelnik opštine Teslić: U Tesliću najvažniji - vodosnabdijevanje i infrastruktura

Teslić - Načelnik opštine Teslić Milan Miličević najavljuje nastavak proširenja vodosnabdijavanja i kanalisanja otpadnih voda, regulaciju korita Usore, te modernizaciju nekategorisanih lokalnih puteva i javne rasvjete.

U intervjuu Srni, Miličević, kome je ovo drugi načelnički mandat, ističe da ukupna vrijednost projekta vodosnabdijevanja opštine iznosi oko 8.000.000 evra i da je riječ o najvećem poslijeratnom projektu u ovoj lokalnoj zajednici.

"Vodosnabdijevanje obuhvata dvije trećine teritorije opštine i dvije trećine stanovnika. Projekat je u prvoj fazi potpuno završen, a riječ je o području grada i prstenu oko grada", precizira Miličević.

Realizacija druge faze, koja se odnosi na vodosnabdijevanje čečavskog kraja, koji obuhvata naselja Rastuša, Radnja, Ukrinica, te prateće zaseoke, kreće početkom građevinske sezone radovima na primarnim vodovima i sekundarnoj mreži.

Kao drugi prioritet Miličević navodi nastavak radova na regulaciji korita Usore, čiji je ukupni iznos 2.000.000 KM i čijom se realizacijom smanjuju rizici od poplave, dok izgradnjom šetališta Teslić poprima urbaniji izgled.

Miličević napominje da je dovršena modernizacija lokalne putne mreže i da se radovi prenose na nekategorisane dionice.

Ova opština nastavlja i sa modernizacijom javne rasvjete sa ciljem da se u narednom periodu led rasvjetom zamijene sve postojeće sijalice koje nisu energetski efikasne, kako bi se smanjila budžetska izdvajanja za ovu namjenu, koja na godišnjem nivou iznose oko 300.000 KM.

Miličević kaže da je u Tesliću evidentan pozitivan trend zapošljavanja, navodeći podatke Poreske uprave i Zavoda za zapošljavanje, prema kojima su od 2012. godine u ovoj zajednici evidentirana 1.142 nova radna mjesta.

On ističe da je opština ograničena da svoje industrijske zone razvija u samo dva pravca - "Lanara" i "Borja", koje su predviđene lokalnim regulacionim planom i da drugih mogućnosti nema, jer su ostale parcele privatno vlasništvo.

U tim okolnostima Miličević ocjenjuje kao problematičnu namjeru Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Srpske da prenese vlasništvo "Borje" sa opštine Teslić na Vladu Republike Srpske, jer smatra da će to "smanjiti manevarski prostor za privlačenje novih investitora".

"Obje industrijske zone imaju kompletnu infrastrukturu - putnu komunikaciju, vodovod, kanalizaciju, te visokonaponsku dalekovodnu mrežu, i to je dobro. Zaključen je ugovor sa holandskim investitorom za izgradnju postrojenja koji će zaposliti oko 200 ljudi na prostoru žLanarež", naglašava Miličević.

Prema njegovim riječima, dodatni problem za finansijsku stabilnost ove lokalne zajednice predstavlja nemogućnost naplate takse za posječeno drvo od "Šuma Srpske", koja je dostigla iznos od 1.700.000 KM i koji velikim dijelom ulazi u sastav ukupnog budžetskog deficita opštine Teslić.

Lokalni budžet je opterećen i socijalnim davanjima za najugroženije kategorije stanovnika, koja sa učešćem Vlade Srpske na godišnjem nivou iznose oko 3.500.000 KM.

Miličević je zadovoljan radom javnih preduzeća, pogotovo komunalnih za koje kaže da pozitivno posluju.

"Do formiranja Kancelarije za dijasporu naši sugrađani u inostranstvu, za koje se procjenjuje da ih ima oko 10.000, bili su dugo zaboravljeni potencijal, a od njih opština danas ima značajan finansijski priliv", napominje Miličević u intervjuu Srni.

On najavljuje da će se ta komunikacija značajno usavršiti kako bi se unaprijedile i olakšale procedure za otvaranje malih i srednjih preduzeća ili poljoprivrednih gazdinstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana