Mikerević ponovo zakupac mrtvačnice u Derventi

Anita Janković
Mikerević ponovo zakupac mrtvačnice u Derventi

Derventa - Gradskom mrtvačnicom u Derventi, poslije sprovedene licitacije, trebalo bi ponovo da upravlja bivši zakupac Aleksa Mikerević, iako je prije mjesec odbio da u ovaj objekat smjesti tijelo preminule žene, zbog čega mu je prekinut ugovor o zakupu.

Naime, sadašnji-bivši zakupac mrtvačnice, koja je u vlasništvu Doma zdravlja Derventa, nije dozvolio da se u nju smjesti pokojna supruga Stamenka Ilića, navodno jer je bila obučena, pa se tijelo ne može ohladiti u odjeći. Ilić je bio primoran da zbog toga preminulu suprugu vozi u Doboj, a ogorčenje zbog ovog nemilog događaja nije krio ni pogrebnik Dušan Kršić.

Poslije ovih bizarnih dešavanja Dom zdravlja je raskinuo ugovor sa Mikerevićem i raspisao licitaciju za izdavanje mrtvačnice. Direktor Doma zdravlja Mirko Šaran kaže da je javna licitacija održana prošlog petka, te da slijedi sklapanje ugovora, ali da ne zna ko je novi zakupac.

- Licitacija je završena i kandidat sa najboljom ponudom je prošao. Nisam se bavio njegovim imenom i prezimenom i trenutno ne znam ko je. Pogrebnik koji se bunio i dizao veliku galamu oko navodnih nepravilnosti na kraju nije ni licitirao - rekao je Šaran.

Istakao je da se na javnu licitaciju mogao prijaviti ko god je ispunjavao uslove, uključujući i spornog Mikerevića.

- On je mogao konkurisati kao i bilo ko drugi, bez obzira na to što je s njim prethodno raskinut ugovor, jer ispunjava sve uslove licitacije. Nama je novac jednak, bio Mikerevićev ili drugog, trećeg, ili petog pogrebnika - dodao je Šaran.

Mikerević nam je potvrdio da je pobijedio na licitaciji jer je ponudio najviše novca za zakupninu.

- Licitirao sam na 1.150 KM zakupa bez PDV-a, i budući da je to bila najveća ponuda, prošao sam. U toku je sklapanje ugovora i nadam se da ću uskoro ponovo preuzeti mrtvačnicu na upravljanje - rekao je Mikerević.

On je naglasio da u njegovom radu nije bilo manjkavosti.

- Sve je to inscenirano zbog organizovane hajke nekolicine pogrebnika jer im predstavljam konkurenciju - kazao je on.

Pogrebnik Dušan Kršić ističe da se nije ni prijavio da zakupi mrtvačnicu i da Mikerevića ne doživljava kao konkurenciju. Namjera mu je bila, kako tvrdi, da se otkriju nepravilnosti u vezi sa vođenjem mrtvačnice.

- Ne radi se ovdje o sukobu pogrebnika i konkurenciji, kako se priča, već o kriminalnim radnjama. Sve je bilo kako ne valja, mrtvaci su vraćani i na to smo ukazivali, ne zato što mrzimo Mikerevića, već što smo htjeli bolje. Budući da je on opet zakupac, ne očekujemo poboljšanje - rekao je Kršić.

Advokat

Advokat Darko Kremenović kaže da je Aleksa Mikerević, gledano s pravne strane, imao pravo da se prijavi na licitaciju.

- To što je s njim prethodno raskinut ugovor nema veze sa novom licitacijom i novim ugovorom. Strana koja smatra da ugovorene obaveze nisu ispoštovane može pokrenuti tužbu i zahtijevati nadoknadu štete. Međutim, to ne znači da subjekat koji nije poštovao ugovor nema pravo da djeluje u budućnosti - kategoričan je Kremenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana