Mićić izgubio vlast u Bijeljini

Ljiljana Aleksić
Mićić izgubio vlast u Bijeljini

Bijeljina - SDS i gradonačelnik Mićo Mićić izgubili su juče poslije 11 godina skupštinsku većinu u Bijeljini.

Vlast u bijeljinskom parlamentu preuzeli su SNSD, SP, DNS, SRS i pet nezavisnih odbornika. Oni su smijenili načelnika Odjeljenja za finansije u Gradskoj upravi Milorada Sofrenića iz SDS-a koji je bio još dugovječniji od Mićića i na toj poziciji proveo gotovo 16 godina. Za vršioca dužnosti načelnika Odjeljenja za finansije imenovan je Vaso Arsenović iz SNSD-a. Smijenjen je i zamjenik gradonačelnika Bijeljine Huso Zečkanović.

Početak zasjedanja Skupštine obilježile su teške riječi i prekidi. Sjednica je privremeno prekinuta nakon treće tačke dnevnog reda kada je nova većina izglasala smjenu Sofrenića. Tome je prethodila burna rasprava u kojoj su glavnu riječ vodili odbornici stranaka Saveza za promjene koji su ranije činili skupštinsku većinu tražeći da sa dnevnog reda bude povučena smjena Sofrenića. Taj prijedlog šefa Kluba odbornika SDS-a Jovana Gajića podržalo je 13 odbornika, jedan je bio uzdržan, dok su tri glasa bila nevažeća.

Prilikom glasanja u sali nisu bili predstavnici nove većine koji su napustili zasjedanje. Nakon toga su se pobunili Jusuf Trbić iz SDA i Slavko Novaković iz SDS-a, koji su tvrdili da su njihovi glasovi pokradeni.

Predsjednik Skupštine Dragan Đurđević prihvatio je primjedbe opozicionih odbornika ističući da je postojala mogućnost greške. On je tražio da bude ponovljeno glasanje i da bude javno, međutim, na to nisu pristali opozicioni odbornici.

Poslije pauze u salu su se vratili odbornici većine koji su razriješili Sofrenića. Zbog toga je situacija u skupštinskoj sali dovedena do usijanja, a odbornici Saveza za promjene su okupirali govornicu i prekinuli sjednicu.

- SDS i gradonačelnik Mićić izgubili su skupštinsku većinu. Mićić na sve načine pokušava da sa 15 odbornika uzurpira Skupštinu koja je uvijek do sada radila mirnim i umjerenim tempom. On želi da napravi pometnju - izjavio je Đurđević.

On je kazao da je Mićić posljednjih 15 godina visoki funkcioner SDS-a i da je postao jedan od najbogatijih ljudi u Bijeljini.

- Građani su finansirali Mićića. On i njegovi pajtosi su počinili kriminal težak 3,8 miliona maraka kroz javna preduzeća u Bijeljini. Uspjeli smo da smijenimo Mićićevog mentora Sofrenića, koji su zajedno činili zloupotrebe - rekao je Đurđević.

On je rekao da gradska administracija sa Mićićem na čelu nije zaposlila nijedno od pominjanih 11 djece poginulih boraca.

- Umjesto toga bez konkursa su zaposleni unaprijed izabrani ljudi, najmanje 15 njih primljeno je bez konkursa, a među zaposlenima u administraciji su čak četiri fotografa - istakao je Đurđević.

Mićić je najavio da će zbog optužbi protiv Đurđevića podnijeti tužbu za klevetu. Prvi čovjek Bijeljine je priznao gubitak skupštinske većine, ali je rekao da smjenu Sofrenića ne smatra legalnom zbog neregularnog glasanja.

- Ja sam legalista i prihvatam da je 16 većina, to nije nikakav problem. Ovu smjenu ne smatram legalnom zbog neregularnog glasanja, koje je lakrdija. Postoje nadležni organi koji treba da utvrde šta jeste ili nije bilo legalno. Mi ćemo imati stranačke sastanke i odrediti naše dalje djelovanje - rekao je Mićić.

Đurđević je kazao da su nezadovoljni odbornici počupali kablove i izvadili kartice za elektronsko glasanje u skupštinskoj sali koja se nalazi u Centru za kulturu zbog čega je sjednica nastavljena u staroj skupštinskoj sali u zgradi Gradske uprave.

Bijeljina je oduvijek važila za jedno od najjačih uporišta SDS-a. Zbog burne sjednice bilo je pojačano prisustvo policije u Centru za kulturu i oko njega gdje je održan prvi dio zasjedanja.

Nova većina

Novu skupštinsku većinu u bijeljinskom parlamentu čini 16 predstavnika SNSD-a, SP-a, DNS-a, SRS-a i nezavisni odbornici Srđan Mijatović, Tomo Manojlović, Mićo Živić, Mile Stevanović i Mićo Todorović koji je bio član PDP-a i potpredsjednik Skupštine grada.

Stevanović je na prošloj sjednici Skupštine grada napustio DNS i prešao u PDP, da bi se juče izjasnio kao nezavisni odbornik i podržao novu skupštinski većinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana