Metla stigla i do srbačkog SDS-a

Anita Janković
Metla stigla i do srbačkog SDS-a

Srbac - Sječa odbora, koju je vrh SDS-a započeo poslije loših rezultata na lokalnim izborima, nije zaobišao ni Srbac u kojem već dugo "ključa".

Poslije raspuštanja opštinskog odbora stranke, za povjerenika je imenovan član Glavnog odbora SDS-a i poslanik ove stranke u Narodnoj skupštini RS Nedeljko Glamočak.

Ovim je prekinuta agonija koja traje od završetka izbora, jer je jedan dio odbora zahtijevao ostavku predsjednika srbačkog SDS-a Ranka Nedića, koji ni iz drugog pokušaja nije uspio da se domogne načelničke funkcije.

Izvori "Glasa Srpske" potvrđuju da je Nedić uporno odbijao da se povuče, zbog čega je gotovo došlo do raskola u opštinskom odboru stranke. Na nedavnim lokalnim izborima Nedić je ubjedljivo poražen od svog protivkandidata Mlađana Dragosavljevića iz SNSD-a.

- Raspuštanje odbora u Srpcu proizašlo je iz plana konsolidacije stranke na državnom nivou čija prva faza podrazumijeva raspuštanje odbora u lokalnim zajednicama gdje su postignuti rezultati slabiji od očekivanih - potvrdio je Nedić i dodao da su, između ostalih, raspušteni i odbori u Banjaluci, Prijedoru, Novom Gradu, Laktašima i Kneževu.

Unutarstranački izbori u SDS-u biće održani od 1. februara do 30. aprila dogodine, a Nedić je svoj mandat dao na raspolaganje vrhu stranke.

- Ne smije biti nedodirljivih, jer ko god nije postigao očekivane rezultate treba da snosi posljedice. Predložio sam da idemo u radikalne promjene, a ne kozmetičke, jer mnogo stvari ne funkcioniše - rekao je Nedić.

Član srbačkog SDS-a Aleksandar Đekić naglasio je da je nekoliko puta tražio Nedićevu ostavku, jer godinama ostvaruje loše rezultate.

- Stanje je bilo veoma loše zbog privatizacije odbora i forsiranja ličnih interesa male grupe ljudi. Od 35 članova odbora, njih 15 je iz istih porodica, zbog čega je bilo nemoguće demokratski donositi odluke - rekao je Đekić.

On je rekao da se nada da će stranka smoći snage da se reformiše.

Novi povjerenik za Srbac Nedeljko Glamočak kaže da još nije ušao u problematiku opštinskog odbora.

- Iako u Srpcu imaju dobre izborne kapacitete, treba sprovesti korjenite promjene, zanoviti članove i kadrovski ojačati stranku - istakao je Glamočak.

SDS će u srbačkom parlamentu imati svega tri odbornika, što je najlošiji rezultat ove partije od njenog formiranja.

Mikić mijenja Nedića

Ranko Nedić je i dalje aktuelni zamjenik načelnika opštine, a ovu funkciju će obavljati do konstitutivne sjednice novog saziva srbačkog parlamenta koja je zakazana za 29. novembar. "Glas Srpske" saznaje da će Nedića najvjerovatnije zamijeniti direktor odjeljenja Poreske uprave iz Srpca Dragan Mikić, koji je do 2012. godine obavljao funkciju načelnika Odjeljenja za finansije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana