Mekani kreveti i kupatilo očarali djecu u porodici Sekulić iz Bratunca

Anita Janković
Mekani kreveti i kupatilo očarali djecu u porodici Sekulić iz Bratunca

Bratunac - Šestočlana porodica Sekulić iz sela Grabovačka Rijeka kod Bratunca, koja je godinama živjela u uslovima nedostojnim čovjeka, juče se uselila u novu montažnu kuću, koju su dobili zahvaljujući pomoći dobrih ljudi.

Sreća i osmijesi zbog novog doma nisu silazili sa lica ove porodice, kojoj je novi dom obezbijedilo preduzeće "Savodž" iz Milića.

Buđavi i oronuli zidovi, zemljani pod, nedostatak vode i kupatila postali su prošlost za mališane Ružicu, Novaka, Mihajla i četvoromjesečnu bebu Ivanu, o kojima je "Glas Srpske" ranije pisao. Topao, čist dom, mnoštvo igračaka i kreveti za svakog mališana više nisu samo san.

Djeca su užurbano prelazila iz jedne prostorije u drugu, razgledajući novi namještaj, a najviše ih je oduševilo kupatilo i to što sada u kući imaju vodu, što je do sada za njih bila nepoznanica.

Radost nisu krili ni njihovi roditelji, otac Stanko i majka Vera. Glava porodice kaže da je nova kuća ostvarenje njihovih dugogodišnjih želja.

- Kuća izgleda prelijepo. Konačno imamo kupatilo, mašinu za pranje veša, vodu direktno u kući, o čemu smo mogli samo sanjati. Djeca imaju čiste krevete, biće im toplo, a dobili su i mnogo nove odjeće i igračaka. Sve u svemu, presrećni smo - kaže Stanko Sekulić zahvaljujući se svim ljudima koji su pomogli njegovoj porodici.

Ulogu Djeda Mraza, bar kad su u pitanju mali Sekulići, odigrala je Svjetlana Ćodo, koja je pokrenula akciju pomoći za ovu porodicu i zahvaljujući kojoj je njihov život dobio nove obrise. Ona je već godinu uz Sekuliće i pomaže im.

- Konačno sam uspjela da ih preselim u novu kuću sa svim potrebnim stvarima za jedno domaćinstvo. Riječima se ne može opisati sreća koja se oslikava na njihovim licima, što i u meni budi divna osjećanja. Pomagati drugima je nešto najbolje što možemo učiniti - kaže Ćodo.

Dodala je da novi dom Sekulića ima 50 kvadrata, odnosno dvije dječije sobe, kuhinju sa dnevnim boravkom, te hodnik i kupatilo, kao i da je 80 odsto namještaja u kući novo.

- Djeca prvi put u svojoj kući vide kupatilo i vodu kako curi iz česme. Sve što je njihovim vršnjacima normalno, za njih je doživljaj - ispričala je Ćodo.

Uz pomoć Centra za socijalni rad u Bratuncu porodicu će svakodnevno posjećivati žena koja će pomagati majci Veri, koja ima mentalnih poteškoća. Ona će se brinuti o bebi i pripremati ručak, a jednom sedmično u posjetu će im dolaziti druga žena koja će čistiti kuću i voditi računa o higijeni mališana.

- Opština Bratunac će plaćati te dvije žena, a lokalna zajednica je finansijski pomogla da se priključi električna energija, te izgradi septička jama i šaht. Namještaj, odjeću, obuću i suđe smo obezbijedili uz pomoć donacija ljudi iz cijele RS i BiH, ali i iz inostranstva - kazala je Ćodo.

Ova humanitarka je mališane porodice Sekulić upoznala prije godinu prolazeći pored njihove kuće tokom putovanja na posao. Kada je vidjela uslove u kojima žive djeca, odličila je da da sve od sebe da bi im pomogla.

Beba mora u bolnicu

Beba Ivana, koja je dva mjeseca nakon rođenja završila u bolnici, zbog neuhranjenosti i loše higijene, sada opet mora u ruke ljekara, jer ima problema sa mišićima.

- Mala Ivana ima problema sa ručicama, jer mišići ne funkcionišu kako treba, zbog čega će za desetak dana morati u Banjaluku na pretrage. U bolnici će ostati sve dok joj ne bude uspostavljena dijagnoza - kaže Svetlana Ćodo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana