Medvjeda prate u zimski san

Milijana Latinović
Medvjeda prate u zimski san

Gradiška - Medvjed koji već tri dana luta lijevčanskim selima i unosi nemir među mještane biće ispraćen ili prevezen do svog staništa u visokoj šumi kako bi na miru mogao da utone u zimski san, a seljani da odahnu.

Potvrdio je ovo sekretar Lovačkog udruženja "Lijevče" Nova Topola Predrag Ljubičić nakon jučerašnjeg sastanka kojem je prisustvovao i pomoćnik ministra za šumarstvo i lovstvo Goran Zubić. Niko ne može pouzdano reći šta je medvjeda natjeralo da pred sami početak zime siđe u sela.

- Jedni tvrde da traži hranu, drugi, opet, da se izgubio pa ne može pronaći put do svog staništa. U svakom slučaju, nije agresivan i iako mještani sela strahuju, nikoga nije povrijedio, a i pored stoke prolazi mirno - kaže Ljubičić.

Nakon obilaska terena Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS dalo je uputstva kako bi ovaj problem bio riješen.

- Dogovoreno je da korisnik lovišta prikupi sve informacije u vezi sa pojavom i kretanjem medvjeda, zatim da bude obaviješteno lokalno stanovništvo, te da lovočuvarska služba stalno prati kretanje medvjeda - rekli su u ministarstvu.

Naglašavaju da postoji mogućnost da se medvjed sam vrati u svoje prirodno stanište odakle je i došao.

- Ako se to ne desi, biće organizovan kontrolisan progon, odnosno lovci će uz obezbjeđenje potjerati medvjeda do njegovog staništa, ili će medvjeda uspavati pa transportovati do šume - objasnili su u ministarstvu.

Ipak, dok ovo ne bude riješeno, mještanima ništa drugo ne preostaje nego da budu veoma oprezni. Nada Ilišić iz sela Mašići ne spava po čitavu noć otkad se pročulo da je zvijer sišla u sela.

- Živim sama i nije mi svejedno, sinko, psi laju po čitavu noć, nisu to čista posla - kazala je Ilišićeva.

Zdravka Subotić iz Donjih Karajzovaca ispričala nam je da nije vidjela medvjeda, ali da njene komšije jesu.

- Bojimo se, zvijer je to. Unuče vozimo u školu svaki dan, ne smije dijete ići samo, nikad se ne zna odakle medvjed može banuti - rekla je Subotićeva.

Medvjed od oko 200 kilograma, kako kažu mještani, prvi put je viđen u ponedjeljak u selu Donji Karajzovci kod Gradiške na parceli suncokreta. Oni nešto stariji stanovnici ovih sela kažu da je na ovom području posljednji put medvjed viđen u blizini kuća u Novoj Topoli i Rogoljima prije 61 godinu.

Odstrel

Iz stručne službe Lovačkog saveza RS ističu da je medvjed zakonom zaštićena životinja, te se ne može odstrijeliti bez saglasnosti Ministarstva poljoprivrede.

Ističu da je legalan odstrel moguć samo ako je to predviđeno godišnjim planom. Izuzetak su situacije kada ministarstvo procijeni da je životinja izuzetno opasna i tada je takođe uz odobrenje moguć odstrel.

Lokacije gdje je viđen medvjed

Mahovljani

Romanovci

poljoprivredni aerodrom Nova Topola

Katolička "crvena crkva" u Novoj Topoli

Donji Karajzovci

Mašići

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana