Medvjed sije strah po Lijevču VIDEO

Milan Vujić
Medvjed sije strah po Lijevču VIDEO

Gradiška - Mještani Donjih Karajzovaca kod Gradiške u strahu su od medvjeda koji je viđen na parceli suncokreta u njihovom selu, a na noge su se digli i lovci, lovočuvari i policija.

Medvjed, težak 200 kilograma, prema procjeni meštana, pojavio se juče ujutro kao nenadani gost u tom selu. Mještani kažu da su prije nekoliko dana čuli da se zvijer mota po njihovoj okolini, ali nisu vjerovali dok se medvjed nije ukazao iz suncokreta i krenuo prema naselju. Međutim, kao što su se Karajzovčani prepali medvjeda, tako se i on prepao njih i pobjegao u zarasli majdan.

Saša Milenković kaže da je bio u automobilu kada se iznenada ispred njega pojavio medvjed.

- To je bila ogromna mečka. Ona se prepala mene, ali i ja nje i nisam znao šta da uradim. Srećom, komšije su izašle, tako da se ona prestrašila i trčeći umakla u zarasli majdan - priča Milenković.

Anđela Vranješ čula je povike komšija: "Ljudi, evo medvjeda", a kada se našla ispred praga, mogla je i da vidi ogromnog "pješaka".

- Vidjela sam ga kako hoda njivom. To je veoma čudan osjećaj, jer nisam ni sanjala da ću vidjeti medvjeda na nekoliko metara od sebe - priča uzbuđena Anđela, koja ga je uspjela fotografisati telefonom. Mještani pričaju da su čuli da je medo prije nekoliko dana viđen u Mahovljanima i Romanovcima, ali da u te priče niko nije vjerovao.

- Jedan čovjek je rekao da ga je vidio kod crvene crkve u Novoj Topoli kako prelazi ulicu, na šta su se mnogi nasmijali i odmahnuli rukom - priča Dejan Stanojević i dodaje da sad nema sumnje da medo tumara lijevčanskim selima.

Lovočuvar u Lovačkom udruženju "Lijevče polje" iz Nove Topole Dragoljub Đukić kaže da su mještani prošle sedmice dojavili da je medvjed viđen na poljoprivrednom aerodromu u Novoj Topoli, koji je od Donjih Karajzovaca udaljen oko dva kilometra.

- Očigledno da se medvjed našao u neobranom grožđu, dok danima luta po Lijevču polju - rekao je Đukić i dodao da nadležni čekaju uputstvo Ministarstva poljoprivrede.

Zimski san

Medvjed se već od kraja novembra sprema za zimski san, tako da, prema mišljenju stručnjaka, vjerovatno zbog nedostatka hrane prilazi selima. Medvjedi traže voće i drugu hranu blizu kuća da bi se spremili za zimski san.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana