Medicinska sestra Lepa Gogić iz Višegrada: Hod po ivici za spas života

Radoje Tasić
Medicinska sestra Lepa Gogić iz Višegrada: Hod po ivici za spas života

Višegrad - Hrabrost, spretnost i nepresušna želja za pomaganjem osobine su koje krase medicinsku sestru Lepu Gogić iz Višegrada čije ljudske i profesionalne vrijednosti služe na čast medicinskoj profesiji.

Ova požrtvovana žena prvo misli o ugroženima, pa o sebi, što je nedavno pokazala pružajući pomoć teško povrijeđenom mladiću, zarobljenom u vozilu iznad provalije. Hrabrost Gogićevu nije napustila ni onda kada je trebalo ući u smrskano vozilo i pružiti prvu pomoć. U teškim saobraćajnim nesrećama ona je sa velikom energijom i žarom spasavala živote, ne razmišljajući o tome da ugrožava svoj.

Zbog njene i hrabrosti njenih kolega Policijska stanica u Višegradu uputila je pismo  rukovodstvu Doma zdravlja u ovoj opštini u kome  zahvaljuju medicinskim ekipama koje profesionalno i nesebično pomažu povrijeđenim u saobraćajnim nesrećama. U dopisu navode da posebnu zahvalnost izražavaju prema medicinskoj sestri Lepi Gogić koja rizikujući sopstveni život spašava živote drugih. U nezapamćenom saobraćajnom udesu u mjestu Brodaru kod Višegrada, na samo stotinak metara od tunela gdje je snimljen film "Lepa sela lepo gore", automobil je zbog prevelike brzine, udario u zaštitnu ogradu. Dio ograde je prošao kroz vozilo između vozača i suvozača i izašao metar iza njega.

Dvojica putnika, koja su za dlaku izbjegla smrt, bila su teško povrijeđena i zarobljena u smrskanom automobilu.

Gogićeva je, kao dio medicinske ekipe, ne razmišljajući šta sve može da se dogodi ušla u vozilo koje je visilo nad provalijom i rijekom Drinom i pružila prvu pomoć unesrećenim. Hrabra žena se uvukla u gomilu gvožđa i u tom kršu vidjela izlomljeno tijelo mladića koji je krvario.

Mladić je bio zarobljen između sjedišta, krova vozila i dijela zaštitne ograde koja je prošla kroz njega.

- Dok su vatrogasci sjekli dijelove  automobila, a sve se to događalo nad ponorom, jer ga je baš dio ograde držao da se ne surva, pružila sam maksimalnu pomoć mladiću, pa mu čak dala i infuziju. Srećna sam što je spasen, to je najvažnije - ispričala je Gogićeva.

Slična saobraćajna nesreća se dogodila  prije dvije godine u Orahovcima kod Višegrada. Gogićeva je i tada bila u medicinskoj ekipi.

- Kad smo došli na mjesto nesreće u tunelu automobil je bio na krovu, a u njemu se nalazio vozač. Uvukla sam se kroz prozor. Prizor je bio strašan. Noge mladića su bile ukliještene u krov, lomovi, krv svuda okolo - priča Gogićeva prisjećajući se strašne nesreće.

I tada je učinila sve što se u tako malom prostoru moglo da se uradi da čovjek ne iskrvari. Dok je vozaču spasavala život vatrogasna ekipa je sjekla limove na autu i na kraju im je pomogla da iz olupine izvuku povrijeđenog mladića.

Pitali smo se o čemu je razmišljala kad se nalazila na mjestu gdje i od njene stručnosti, snalažljivosti i nevjerovatne hrabrosti zavisi nečiji život.

- Nisam mnogo razmišljala samo mi je u glavi bilo da moram pomoći unesrećenima. Po prirodi nisam plašljiva, ali tek kad sve prođe pomislim šta je sve moglo da se dogodi da se automobil zapalio ili da se desila neka druga nepredviđena okolnost - kaže ova skromna žena, majka dvoje djece.

U udesu na Brodaru iz uništenog auta spasen je Mladen Begović iz Novog Goražda, a iz tunela u Orahovcima Ozren Ćećez iz Višegrada. Oni ne zaboravljaju hrabru medicinsku sestru, pa joj se poslije oporavka javljaju, zahvaljuju i podsjećaju koliko je veliki čovjek.*

Bolnica

Zahvaljujući hrabrim medicinarima višegradski Dom zdravlja je pokazao da posjeduje osoblje koje zaslužuje veliko poštovanje i kvalitet koji se prepoznaje širom RS.

Lepa Gogić kaže da je sve lakše kada ima kolege koji su uvijek spremni da priteknu u pomoć. Naglašava da joj veliku podršku pruža Jelica Đurić sa kojom dijeli lijepe, ali i teške radne zadatke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana