Maturanti nekadašnje Učiteljske škole evocirali uspomene iz najljepšeg doba

Danijela Bajić
Maturanti nekadašnje Učiteljske škole evocirali uspomene iz najljepšeg doba

BANjALUKA – Poodmakle godine i narušeno zdravlje nisu spriječili maturante nekadašnje Učiteljske škole u Banjaluci, koji su ispit zrelosti položili 1963. godine, da se i ove godine okupe kako bi zajedno proslavili više od pola vijeka mature i evocirali drage uspomene iz školskih dana.

Na proslavi u subotu, koja je organizovana u jednom banjalučkom restoranu, okupilo se desetak njih koji su se nostalgijom, uz koju pošalicu, prisjećali đačkih dana.

Sadika Purić Imamović, koja je zbog godišnjice mature u Banjaluku došla iz Rijeke, kaže da se ovaj osjećaj riječima ne može opisati.

- Prelijepo je doći ovdje, prošetati kroz grad na Vrbasu i sastati se sa prijateljima. Kako nam je samo lijepo bilo. Sjećam se da su u ovom mjesecu cvali grmovi kod Učiteljske škole, zvali smo ih đački poljupci. To je bilo prekrasno – priča Purićeva, koja se sa školskim drugaricama prisjećala zajedničkih izlazaka u Fiskulturni dom, a zatim i u Dom kulture.

Tada su se djeca i omladina, nastavlja ona, mnogo više družili nego sada.

- Eto sreće da se dogodine ponovo okupimo u većem ili istom broju i da nam i dalje društvo pravi naš profesor Miljko Šindić – kazala je Purićeva.

Za Nikolu Gojkovića bilo je pravo zadovoljstvo gledati ozarena lica prisutnih, koji su na, kako kaže, duhovit način proveli divne trenutke zajedničkog druženja prisjećajući se minulog vremena.

- Ovo je naše tradicionalno druženje koje datira 15 – 20 godina. Ovo je jedna divna generacija koja se nakon završetka srednje škole otisnula u svijet i svi su postali ozbiljni i ugledni ljudi u sredinama gdje su radili – rekao je Gojković.

Dodao je da im se nekoliko drugara iz školskih klupa, koji su bili radi, ove godine nije mogao pridružiti iz zdravstvenih razloga.

Učenike Učiteljske škole te 1963. godine zvali su, prisjećaju se oni, fenjerašima, jer se znalo da će se rasuti po selima, gdje su otvarane nove škole. Učitelji su u to vrijeme, kažu, bili izuzetno cijenjeni i dobro plaćeni radnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana