Matični broj u porodilištu prvo bebama u Doboju

D. B.
Matični broj u porodilištu prvo bebama u Doboju

BANjALUKA - Bolnica “Sveti apostol Luka” u Doboju biće prva zdravstvena ustanova u Srpskoj u kojoj će početi projekat “e-beba” zahvaljujući kojem će novopečeni roditelji bez papirologije moći da prijave svoju djecu još u porodilištu.

Trčkaranje od šaltera do šaltera uskoro će postati prošlost, jer bi projekat “e bebe” do kraja godine trebalo da zaživi u svim lokanim zajednicama u Srpskoj.  Umjesto sadašnjih pet do šest posjeta različitim nadležnim institucijama, roditelji će, izbjeći administraciju jer će zdravstveni radnici u sistem unositi neophodne podatke o njihovim mališanima.

Prema riječima pomoćnika ministra za informaciono društvo RS Denisa Turkanovića tehnička implementacija informacionog sistema “e-beba” je u završnoj fazi i pri kraju su aktivnosti povezivanja elektronskih registara uključenih nadležnih institucija.

- Potom će se pristupiti testnom korišćenju informacionog sistema u dobojskoj bolnici - kazao je Turkanović.

Dodao je da bi nakon toga roditelji trebalo da imaju mogućnost korišćenja tog elektronskog servisa u svim javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama, odnosno porodilištima u Srpskoj.

- Roditelji će elektronski dobijati obavještenja o završenim postupcima na prijavljeni mejl, dok će na adresu prebivališta dobijati štampani izvod iz matične knjige rođenih, uvjerenje o državljanstvu, potvrdu o adresi prebivališta, kao i ovjerenu zdravstvenu knjižicu djeteta - istakao je Turkanović.

Zamjenik direktora dobojske bolnice “Sveti apostol Luka” Siniša Marić kaže da bi realizacija projekta “e-beba” trebalo da počne u narednom periodu. 

 - Ovaj projekat imaće višestruki značaj, kako za roditelje tako i za zaposlene. Roditelji će izbjeći nepotrebnu administraciju, a i sama procedura prijave djeteta biće mnogo brža i jednostavnija - kazao je Marić.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana