Maslovara kod Kotor Varoša: Voda zagađena klaoničkim otpadom

D. K.
Maslovara kod Kotor Varoša: Voda zagađena klaoničkim otpadom

Kotor Varoš - Mještani Maslovara kod Kotor Varoša ne smiju koristiti vodu iz vodotoka Crvena rijeka jer je analizom ustanovljeno izuzetno visoko prisustvo bakterija fekalnog porijekla zbog nelegalnog odlaganja klaoničkog otpada.

Prema riječima koordinatora Službe za inspekcijske poslove i komunalnu policiju u Kotor Varošu Milenka Đurića, u Maslovarama su polijepljeni plakati sa upozorenjem mještanima da vodu ne koriste za svakodnevnu upotrebu.

- Prisustvo fekalnih bakterija pokazao je uzorak vode uzet sa mjesta gdje je bačen klaonički otpad. Nizvodno su uzeta još dva uzorka koja pokazuju manje zagađenje rijeke - rekao je Đurić, navodeći da će uzorkovanje vode na ulazu u naselje i ulijevanju u vodotok rijeke Kruševice obavljati dva puta sedmično.

Mještani Maslovara prestali su da koriste vodu za piće čim su vidjeli otpad i primorani su da vodu kupuju ili da se snabdijevaju sa drugih izvora.

Lokalna firma za preradu pilećeg mesa "Jata" nezakonito je istresala otpad na lokalitetu Rastova kosa u Maslovarama, što je uzrokovalo zagađenje vode i ugrozilo više od 40 domaćinstava. Inspekcija je novčano kaznila firmu "Jata" i naložila joj da ukloni otpad, što je prošle sedmice i učinila, ali je znatna količina ostala u samoj rijeci, zbog čega je zagađenje i dalje veliko.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana