Mašići: Očuvati sjećanje na pale borce 16. Krajiške motorizovane brigade

Milan Vujić
Mašići: Očuvati sjećanje na pale borce 16. Krajiške motorizovane brigade

GRADIŠKA - Polaganjem vijenaca na spomeniku palim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata u Mašićima kod Gradiške danas je obilježeno 33 godine od osnivanja 16. Krajiške motorizovane brigade i poručeno da ne smije biti zaboravljena žrtva palih boraca.

Predsjednik Udruženja boraca 16. Krajiške motorizovane brigade Nedeljko Madžar istakao je da je za njegovu generaciju i saborce Dan 16. Krajiške motorizovane brigade jedan od najznačajnijih datuma u životu.

On je podsjetio da je ratni put ove brigade trajao 1.727 dana, svoje živote je na braniku Srpske ostavilo 437 boraca, dok ih je oko 2.000 ranjeno.

-Ove brojke same po sebi govore o žestini, dužini borbe i o njenom značaju - kazao je Madžar te podsjetio da se 16. Krajiška motorizovana brigada, u narodu poznatija kao "garava", borila na dvadesetak ratišta, a ratni put je započela u zapadnoj Slavoniji a zatim se uslijedila druga ratišta - preko bihaćkog, prije toga odlazak u pravcu Brčkog, zatim dobojsko, teslićko ratište, Posavina, Koridor, Grmeč, Ozren, Trebava.

Vjence su položili: ministar boračko-invalidske zaštite Republike Srspke Danijel Egić, kao izaslanik predsjednika Srpske Milorada Dodika, izaslanik srpskog člana Predsjedništava BiH Maja Gačić.

Ministar Egić je rekao da je ova brigada bila jedana od najelitnijih, najhrabrijih i najuspješnijih brigada Vojske Republike Srpske, te da žrtvu njenih boraca, posebno poginulih, nikada ne smijemo zaboraviti.

On je, u ime predsjednik Republike Srpske, borcima „Šesnaeste“ poželio da slave još mnogo godišljica osnivanja svoje brigade, da hrabro, kao i u rat, nastave i u miru da brane Republiku za koju su se borili.

Obilježavanje Dana 16. Krajiške motorizovane brigade i ove godine podržali su Grada Gradiška i Grad Banjaluka.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić kazao je da je naša obaveza da dođemo ovdje i odamo poštovanje, divljenje za jednu od najvećih brigada Vojske Republike Srpske, koja je formirana u Mašićima.

-Više od 1.600 boraca sa područja Gradiške učestvalo je u ratnom putu ove elitne brigade. Ostavrili su značajne pobjede na svim ratištima i udarili temelj Republike Srpske.  Ovdje ćemo zajedno izgraditi spomen sobu i spomen park u znak ove brigade. Izgradnjom ovog kompleksa pokazaćemo jedinstvo i slogu, da sačavuamo Republiku Srpsku koja je u ovim trenucima u puno izazova da bude ugrožena - istakao je Adžić.

Na tom ratnom putu, za Republiku Srpsku i slobodu poginula su 434 boraca ove brigade, a više od 1.500 ih je ranjeno. Ratni put ove brigade, koja je odlikovana Ordenom Nemanjića, trajao je 1.727 dana.

Brigada je od 1992. do 1995. izgubila 437 borca, oko 2.000 je ranjeno, a 11 se vode kao nestali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana