Marković: Nastava na daljinu se odvija redovno i intenzivno

Srna
Marković: Nastava na daljinu se odvija redovno i intenzivno

PALE - Dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Goran Marković rekao je da se nastava na daljinu zbog novonastale situacije u vezi sa virusom korona odvija redovno i vrlo intenzivno.

“Nastavnici i saradnici su ozbiljno shvatili potrebu da tokom vanrednog stanja redovno komuniciraju sa studentima, da im ponude različite oblike nastave na daljinu kako bi što manje osjetili nedaće vanrednog stanja kada nastava iz objektivnih razloga ne može da se odvija na uobičajen način”, ističe Marković.

On kaže da su, osim redovne elektronske prepiske između nastavnika i saradnika sa studentima putem koje studenti dobijaju potrebna uputstva za savladavanje ispitne materije, razvili i druge oblike nastave na daljinu kao što je “Zum” (Zoom) platforma.

“Zum platforma je posebno značajna. Praktikuje je znatan broj nastavnika i saradnika, što znači da studenti slušaju nastavu kao da se nalaze u slušaonicama. Nastavnici i saradnici dostavljaju studentima materijale koji su potrebni za savladavanje ispitne materije, održavaju konsultacije”, priča Marković.

Marković dodaje da studenti pišu seminarske radove, a Pravni fakultet se pobrinuo da im olakša pristup materijalima, tako da se fakultetske službe javljaju kao servis studenata.

“Pet oblika rada su osnovni, i to nastava u formi video konferencije koja je najvažniji oblik rada, izrada seminarskih radova, dostavljanje studentima nastavnih materijala u različitim oblicima, konsultacije sa studentima elektronskim putem, kao i olakšavanje pristupa studenata potrebnoj literaturi. Dekan održava sastanke - video konferencije sa studentima svih godina studija, kako bi odgovarao na njihova pitanja, čuo njihove primjedbe i prijedloge”, navodi Marković.

Svi nastavnici, saradnici imaju obavezu da podnose izvještaj o radu svaki mjesec, tako da postoji potpun uvid u način njihovog rada, podsjeća Marković i dodaje da su studenti vrlo zadovoljni načinom na koji je rad organizovan, i to se vidi iz njihovih mišljenja i prijedloga.

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu su o svim aktivnostima redovno obaviješteni putem veb sajta fakulteta, njegovih “Fejsbuk” i “Instagram” profila i redovno im se šalju obavještenja putem mejling lista koji su djelimično dosad praktikovani u onoj mjeri u kojoj je to bilo potrebno.

Prema njegovim riječima, komunikacija nastavnog osoblja i studenata postojala je i dosada elektronskim putem, ali ovi oblici rada najviše proističu iz nužnosti vanrednog stanja, i za njih nisu komplikovani, već je nedostatak u tome što nema neposrednog dodira između nastavnog osoblja i studenata koji je nezamjenjiv i od neprocjenjive vrijednosti.

“Imajući u vidu vanredne okolnosti, izvođenje nastave na daljinu spasilo je nastavu u ljetnom semestru. Pomjereni su martovski /za apsolvente/ i aprilski ispitni rok. Biće održani kad se za to stvore uslovi, što važi i za rokove koji su morali da budu pomjereni, o čemu odlučuje Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske”, naglašava Marković.

On je siguran da studenti neće biti uskraćeni ni za jedan ispitni termin.

On ističe da dva studenta Pravnog fakulteta treba da idu na razmjenu putem Erazmus plus projekta na Univerzitet u Katancaru u Italiji, koji je odobren i ne može propasti, ali da će vidjeti kad će biti realizovan - na jesen ili proljeće.

Marković navodi da je promocija Pravnog fakulteta od izuzetnog značaja, da je realizuju i u ovim vanrednim uslovima koristeći moderne tehnologije, uz učešće prilično širokog kruga prijatelja.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana