Marko Nikolić, farmer iz Sokoca: Kozji proizvodi delikatese, ali i lijek

Goran Janjić
Marko Nikolić, farmer iz Sokoca: Kozji proizvodi delikatese, ali i lijek

SOKOLAC - Marko Nikolić iz Sokoca godinama se uspješno bavi proizvodnjom kozjeg mlijeka, sira i surutke, za koje kaže da su riznica zdravlja, a u posljednje vrijeme pravi i meleme koji stižu čak i do najudaljenijih dijelova svijeta.

Kako kaže, svoje putovanje kroz svijet kozarstva počeo je sa jednom kozom - Belkom, od koje je nastalo stado od 30-tak koza.

- Prvo sam pravio ponešto za sebe i svoju porodicu, ali zbog velike potražnje za kozjim proizvodima, morao sam proširiti stado kako bih podmirio tržište - ističe Nikolić i dodaje da je ljubav prema životinjama uslov za bavljenjem kozarstvom.

Naglašava da je ovakav vid uzgoja životinja spoj nauke, tradicije, a najviše ljubavi.

Buđenje u zoru, provođenje više od 12 sati dnevno na ispaši sa kozama, kao i kasni odlazak u krevet recept su za uspjeh u ovom poslu.

- Koza je skromna, njoj je potrebno da ima suvu štalu, dobro sijeno i žitarice. To je životinja koja ima i svoje prednosti i mane, ona može biti divlja, ali i veoma pitoma. Tako da se mora nauka uvesti u tradicionalan način uzgoja ovih životinja - naglašava Nikolić.

Pored klasičnih kozjih proizvoda, Marko se odlučio i na pravljenje melema od kozjeg loja koji su za vrlo kratko vrijeme našli put do kupaca ne samo u regionu, već i u dalekoj Australiji.

- Moje stado pase na 1.000 metara nadmorske visine, koristi više od pet stotina biljaka u toku jednog dana. Ako biste napravili čaj od tih biljaka, možete samo zamisliti kakve bi blagodeti za organizam imali - kaže Nikolić.

On ističe i da je njegov kozji sir pravi delikates, jer sadrži brojne ljekovite sastojke, a ponekad dodaje i sušeno jareće meso, čvarke ili neku od ljekovitih biljaka.

- Da bi se dobio kilogram sira potrebno je deset litara svježeg mlijeka, a cijena je za sada 25 maraka za kilogram. U ponudi je i kozja surutka, a svi oni koji nisu u mogućnosti da kupe, a potrebno im je kozje mlijeko za ublažavanje zdravstvenih tegoba, isto mogu dobiti bez naknade, pogotovo ako je riječ o djeci i starijim osobama - napominje Nikolić.

Ovaj farmer sa Romanije prilikom formiranja stada kupio je jedinke nekoliko vrsta koze, a kako kaže najbolje se pokazala domaća bjelka, koja je navikla na uslove surove klime na ovom podneblju.

- To je zapostavljena domaća stara rasa koja se rijetko gdje može naći. Imam pet vrsta koza ali sam vidio šta znači domaća koza koja je najstarija na našim prostorima, koja ima najdužu laktaciju i njeno mlijeko uopšte nije kiselo, čak podsjeća i na čokoladno mlijeko - ističe Nikolić.

Nažalost, ozbiljnijim kozarstvom na Romaniji bavi se samo ovaj farmer, iako potencijal za razvoj ove grane stočarstva u ovom dijelu Republike Srpske i te kako postoji.

- Ljudi obično drže po nekoliko grla za svoje potrebe. Rijetko ko se bavi organskim načinom proizvodnje. Malo ko bude sa stadom od osam do 12 časova na ispaši po kiši, suncu, snijegu, nevremenu. Sve to zahtijeva veliki ulog. Zimi kada padne snijeg, ukoliko sam u mogućnosti kozama donosim borove grane čije iglice su bogate vitaminom C - dodaje Marko.

Potpuno je siguran u kvalitet mlijeka svojih koza zbog zdrave ishrane u kojoj nema vještačkih dodataka, ali i zbog dobrih higijenskih uslova u kojima stado boravi.

Novi život

Prije nego što je postao farmer, Marko Nikolić je više od 20 godina proveo za volanom što mu je pomoglo da se odluči za uzgoj upravo ove vrste životinja.

- Primijetio sam da se u Evropu izvozi kvalitetna roba,  a uvozi veoma niža klasa svih proizvoda, pa sam odlučio da se posvetim proizvodnji zdrave hrane. Nije mi dugo trebalo da se odlučim koje životinje ću uzgajati, pa sam se iz Srbije, tačnije Čačka, gdje sam poslije rata izbjegao doselio na Romaniju i tu počeo novi život - zaključuje Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana