Manji računi za vodu za socijalno ugrožene stanovnike Srpca

Dejan Jovičić
Manji računi za vodu za socijalno ugrožene stanovnike Srpca

SRBAC - Srpčanima u stanju socijalnih potreba od iduće godine biće subvencionisan dio troškova za utrošenu vodu, a novac za ovu namjenu biće obezbijeđen iz opštinskog budžeta.

Ovo je jedna od aktivnosti u sklopu projekta “MEG 2” koji implementira UNDP BiH, a koji se realizuje u još 30 opština i gradova širom BiH, uz finansijsku podršku vlada Švajcarske i Češke, Kraljevine Švedske i Evropske unije.

Pravo na subvenciju imaće lica sa prebivalištem na području Srpca koja su korisnici stalne novčane pomoći, naknade za pomoć i njegu drugih lica, naknade za osposobljavanje za život i rad i lica koja su koristila jednokratnu novčanu pomoć putem Centra za socijalni rad.

- Količina vode koja će biti subvencionisana iznosi do tri kubna metra po članu domaćinstva, a svu razliku u iznosu mjesečnog računa za isporučenu količinu vode veću od toga snosiće korisnik. Uz opšte uslove, tu je i niz posebnih, a postupak će sprovoditi Centar za socijalni rad Srbac na osnovu zahtjeva lica koje bude željelo ostvariti pravo na subvenciju - rekao je zamjenik načelnika opštine Srbac Vladimir Gužvić, koji je koordinator projekta.

Saglasnost su dali i odbornici Skupštine opštine Srbac na julskom zasjedanju koji su podržali donošenje nove metodologije utvrđivanja najniže cijene vodnih usluga u Srpcu.

Predstavnik UNDP BiH Damir Muslić rekao je da će ovom metodologijom biti definisano koji troškovi treba da uđu u cijenu vode, na način da se omogući normalan rad vodovodnog preduzeća, što će biti u skladu i sa novim zakonskim propisima.

- Kroz projekat je planirana finansijska podrška u vidu grantovskih sredstava za komunalnu infrastrukturu za prvih pet opština ili gradova koji ostvare najbolji napredak, u omjeru da će kroz “MEG 2” biti finansirano 40 odsto, a 60 odsto će pokriti jedinica lokalne samouprave. Ta sredstva mogu dostići i do 160.000 švajcarskih franaka, čime će znatno biti poboljšane usluge snabdijevanja vodom, a neophodno je da projektno-tehnička dokumentacija bude spremna već u martu 2023. godine i da je projekat predviđen budžetom opštine - rekao je Muslić.

Načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević izrazio je uvjerenje da će Srbac, po dosadašnjim rezultatima, biti među pet nagrađenih lokalnih zajednica, i dodao da bi donatorska sredstva usmjerili u širenje vodovodne mreže u ruralnim krajevima srbačke opštine, za šta već postoji spreman projekat.

- U posljednjih nekoliko godina uspješno smo izgradili vodovodnu mrežu u nekoliko mjesnih zajednica, uz pomoć međunarodnih donatora i republičkih institucija, a dijelom iz opštinskog budžeta i učešćem građana. Trenutno smo u fazi izbora izvođača radova za izgradnju vodovodne mreže u Razboju Ljevčanskom i Liliću, što će biti skup i zahtjevan projekat - rekao je Dragosavljević.

Pozitivno poslovanje

Direktor srbačkog “Vodovoda” Dražen Stojković rekao je da je njihovo preduzeće prošlu godinu završilo sa pozitivnim poslovanjem, a ukupno ostvaren prihod je iznosio 2,1 milion KM, što je 115 odsto u odnosu na plan. Stojković je podsjetio da je nedavno saniran glavni cjevovod FI 500, što je u velikoj mjeri poboljšalo isporuku vode i smanjilo gubitke na mreži. Time je riješen problem koji je star skoro 40 godina.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana