Manje se vozili i telefonirali, pa napunili kase

Milijana Latinović
Manje se vozili i telefonirali, pa napunili kase

Banjaluka - Novcem koji su uštedjele na reprezentaciji i platama tokom prošle godine lokalne zajednice u RS nastoje da izmire dugovanja nastala u ranijem periodu, ali i pomognu ugroženom stanovništvu.

Smanjenom upotrebom službenih vozila i telefona, kao i rjeđim odlascima na seminare, Gradska uprava Zvornika uštedjela je između 20.000 i 30.000 maraka.

- Ušteđeni novac biće usmjeren za socijalno ugroženo stanovništvo kroz projekat Narodne kuhinje, a trend štednje nastavićemo i u ovoj godini - istakli su u Gradskoj upravi Zvornika.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica kaže da će konačan rezultat mjera štednje iz prošle godine biti poznat kada dobije na uvid završne račune, a u ovoj godini planiraju da povećaju štednju bar za 10 odsto u odnosu na prošlu.

Novoizabrani načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević nije zadovoljan stanjem u budžetu koje je zatekao po preuzimanju dužnosti, pa za ovu godinu najavljuje uštede u svim segmentima.

Prema njegovim riječima, posebno će se "stezati kaiš" u radu javne uprave, gdje najavljuje reviziju ugovora radnika koji su zaposleni na određeno vrijeme.

- Pod lupom su i plate opštinskih funkcionera i radnika jer je prije nekoliko mjeseci prethodni načelnik povećao plate u situaciji kada se kasni sa isplatom tri plate, a budžet grca u dugovima - naglasio je Dragosavljević.

Zbog političke krize i dvogodišnje blokade lokalnog parlamenta i nametanja budžeta putem suda, opština Gradiška bila je u blokadi, a u tom periodu izgubljeno je oko milion maraka prihoda poreza na nepokretnosti.

Načelnik opštine Zoran Adžić istakao je da su usvojili odluku o umanjenju funkcionerskih plata za deset odsto, umanjenju odborničkih naknada sa 540 na 460 KM, te izdataka za političke organizacije sa 90.000 na 60.000 KM.

- Za te stavke u budžetu smo uštedjeli 102.000 KM, a taj novac preusmjeren je na socijalna davanja - rekao je Adžić.

Načelnik opštine Šipovo Milan Kovač ističe da još nije usvojen izvještaj budžeta za prethodnu godinu i da će se tek na osnovu tog izvještaja znati stvarno stanje.

- Mjere štednje ćemo svakako sprovoditi u ovoj godini u skladu sa našim mogućnostima - rekao je Kovač i dodao da neplaniranih obaveza u budžetu ima dosta.

Derventa

Načelnik opštine Derventa Milorad Simić ističe da konkretnih mjera štednje u prošloj godini nije bilo, ali da se domaćinskim vođenjem opštine postiglo mnogo.

- Od kada postoji revizija javnog sektora, naša opština se našla među tri koje su dobile pozitivan izvještaj. Mislim da to dovoljno govori kako se mi odnosimo prema novcu - rekao je Simić i istakao da je Derventa poslije Srebrenice najnezaduženija opština u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana