Manje oranica pod GM sojom

Milijana Latinović
Manje oranica pod GM sojom

Banjaluka - Kontrola oranica zasijanih sojom, koju je sprovelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, pokazala je da je udio genetski modifikovane (GM) soje u Srpskoj sa lanjskih 45,22 odsto sveden na 8,20 odsto.

Analizom je obuhvaćeno 356 hektara oranica zasijanih sojom, a na 12 hektara utvrđeno je prisustvo GM soje.

- Kontrola je pokazala da je GM soja pronađena u opštinama Šamac, Pelagićevo i Donji Žabar. Podatke smo proslijedili Inspektoratu RS te će nakon inspekcijskog nadzora vlasnici spornih parcela biti sankcionisani, a usjevi uništeni - istakli su u Ministarstvu.

Smanjenje površina pod GM sojom rezultat je dobre saradnje resornog ministarstva, Inspektorata RS i njemačke organizacije "GIZ" koja na području BiH realizuje projekat podrške uzgoju nemodifikovane soje.

- Naši savjetodavci su tokom zime organizovali 27 obuka kojima je prisustvovalo 420 proizvođača u svim područjima gdje se gaji soja - rekli su u Ministarstvu.

Namještenik Ministarstva poljoprivrede za pružanje stručnih usluga u opštini Šamac Miroslav Tadić je kontrolisao 50 parcela na području Šamca, Pelagićeva i Donjeg Žabara i utvrdio GM soju na 15 oranica.

- Uzmem tri listića soje, isitnim ih, zatim stavim u specijalno pripremljenu bočicu i dodam destilovanu vodu. Potom sačekam dva minuta da listići puste tečnost i boju, a onda pomoću indikatora utvrdim da li je soja modifikovana ili nije - pojasnio je Tadić i dodaje da je to prvi brzi test, na osnovu kojeg se rade detaljne analize.

Proizvođači čije parcele moraju biti uništene, ogorčeni su i ne žele razgovarati o tome tvrdeći da nisu znali šta siju. Parcelu Radojke Jeremić iz Pelagićeva, na kojoj je pronađena GM soja, obišli su nadležni inspektori pod čijim nadzorom je izvršeno uništavanje usjeva.

- Nisam znala šta sam posijala. Kako nisam znala, tako sam i prošla, sad nemam niša. Nema se tu šta više pričati - kratko je rekla Jeremićeva.

Da bi ostvario visoke prinose mlijeka i mesa u svom domaćinstvu, na jednom i po hektaru soju sije i poljoprivrednik Branko Joksimović iz Doboja.

- Vodim računa o tome gdje kupujem sjeme i šta kupujem. Soja je glavna biljka u prehrani životinja ako želimo kvalitetno meso i mlijeko. To moja djeca jedu i zato pazim šta uzgajam na njivi - rekao je Joksimović.

Dodaje da je lani imao prinos oko pet tona soje po hektaru, a ove godine očekuje da će te količine biti veće.

Oznaka

Direktor Poljoprivrednog dobra "Napredak" iz Pelagićeva Aleksa Stakić kaže da soju za sopstvene potrebe proizvode na svega nekoliko hektara te da nemaju GM soje.

- Oni koji siju modifikovanu soju, neka siju, ali neka stave oznaku da je riječ o GM proizvodu, pa ko hoće neka kupi, ne treba da kriju i prave dodatne probleme - rekao je Stakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana