Manjak učenika stavio katanac na četiri odjeljenja

Milijana Latinović
Manjak učenika stavio katanac na četiri odjeljenja

Banjaluka - Na četiri područna odjeljenja osnovnih škola u RS od ove školske godine stavljen je katanac, jer nisu dobili saglasnost Ministarstva prosvjete i kulture RS da organizuju nastavu zbog nedovoljnog broja učenika.

Zatvoreno je po jedno područno odjeljenje u osnovnim školama u Modriči, Derventi, Zvorniku i Čelincu, kojima je nedostajalo đaka.

- Racionalizacija školske mreže nije rađena ove godine, ali četiri odjeljenja nisu dobila saglasnost za rad, jer nije bilo dovoljno učenika - pojasnili su u Ministarstvu prosvjete, uz podsjećanje da u RS u školskoj 2016/2017. godini ima 187 centralnih škola i 498 područnih odjeljenja.

Da su u seoskim školama u Srpskoj učionice iz godine u godinu praznije, potvrđuje i direktor OŠ "Sveti Sava" u Modriči Zlatko Lazić, u kojoj je zatvoreno područno odjeljenje u Babešnici.

- U područnim školama organizujemo nastavu od prvog do petog razreda i ove godine u Babešnici nam je ostao samo jedan đak, pa smo i njega prebacili u centralnu školu. Prevoz za đake koji dolaze iz okoline Modriče je obezbijeđen, a troškove snose Ministarstvo prosvjete i roditelji - rekao je Lazić.

Dodaje da nastavu u centralnoj školi pohađaju 1.023 učenika, te da će u narednim godinama sigurno biti zatvoreno još nekoliko područnih odjeljenja u čijim školskim klupama sjedi tek poneki osnovac.

Đaka nema ni u seoskim školama u okolini Dervente, a direktor OŠ "Đorđo Panzalović" iz Osinje Željko Stjepanović ističe da će se u narednom periodu boriti da se školsko zvono ponovo oglasi u područnom odjeljenju Donji Cerani, koje je od ove školske godine zatvoreno.

- Lani smo u tom područnom odjeljenju imali petoro đaka, a ove godine samo jednog i roditelji su izrazili želju da dijete ide u centralnu školu koja je relativno blizu. S druge strane nije ni ekonomski opravdano da škola funkcioniše sa jednim đakom - rekao je Stjepanović.

Direktor OŠ "Desanka Maksimović" iz Čelopeka kod Zvornika Sanja Kalajdžić ističe da je od ove školske godine zatvoreno područno odjeljenje Sjenokos.

- Imali smo pet đaka u školi u Sjenokosu i zakonski smo mogli i dalje organizovati nastavu tamo, ali su roditelji donijeli odluku da djecu upišu u drugo područno odjeljenje i sami organizuju prevoz za djecu - kazala je Kalajdžićeva.

Direktor OŠ "Novak Pivašević" u Čelincu Drago Railić kaže da su od ove godine ostali bez jednog područnog odjeljenja.

- Imali smo samo jednog učenika trećeg razreda i on je prešao u susjednu školu "Kulaši". Prethodne godine nastavu je u ovom odjeljenju pohađalo svega pet đaka - rekao je Railić.

Dodao je da već nekoliko godina, od kada je zatvoreno odjeljenje u Liplju, đaci do centralne škole u Čelincu putuju 17 kilometara.

- Borimo se da obezbijedimo prevoz za te đake, jer nema redovne autobuske linije, pa se roditelji snalaze kako znaju - dodao je Railić.

U većini područnih seoskih odjeljenja nastava se organizuje za osnovce od prvog do petog razreda, koji prva znanja stiču u kombinovanim odjeljenjima.

Prvačići

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS ističu da je ove  godine u prvi razred upisano manje učenika nego lani.

- Prema posljednjim podacima imamo 10.118 prvačića, dok ih je prošle godine bilo 10.517 - rekli su u Ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana