Manifestacije u Srpcu: Sjećanje na dan kad su dobili ime

D. J.
Manifestacije u Srpcu: Sjećanje na dan kad su dobili ime

SRBAC - Izložbom drvenih skulptura umjetnika Ranka Kresojevića iz Poveliča i promocijom knjige “Srbac - monografski zapisi” obilježena je 89. godišnjica otkako opština Srbac nosi svoje današnje ime.

Ljubiteljima umjetnosti prezentovano je 90 skulptura iz kolekcije pod nazivom “Moj drvljenik iz prirode”, koje su nastajale punih pet decenija. 

- Među njima ima dosta eksponata koje je osmislila priroda, a ja sam ih samo malo oblikovao - rekao je Kresojević, koji je do sada izradio oko 500 skulptura.

Načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti opštine Srbac Marko Miholjčić kazao je da su Ranko i Srbac vršnjaci jer su u razmaku od mjesec dana proslavili 89. rođendan.

- Zbog toga smo simbolično i organizovali ovu izložbu u znak sjećanja na događaj iz 1933. godine kada je grupa mještana zatražila od kralja Aleksandra da se tadašnji naziv Bosanski Svinjar preimenuje u Srbac. Ranko je rođen mjesec dana nakon toga i nadamo se da ćemo naredne godine zajednički proslaviti jubilarni 90. rođendan - rekao je Miholjčić.

Predsjednica srbačke “Prosvjete” Gordana Đukić rekla je da se 2. novembar godinama obilježavao kao Dan opštine, a danas je ovaj praznik spojen sa krsnom slavom koja se proslavlja 14. oktobra.

Đukićeva je jedan od autora knjige “Srbac - monografski zapisi”, koja je publici zvanično predstavljena tek u srijedu uveče, dvije godine nakon izlaska iz štampe.

- U tome nas je spriječila pandemija virusa korona, ali važno je da knjiga već odavno živi i našla je svoje mjesto u srbačkim domovima - istakla je Đukićeva.

Urednik monografije Žarko Šarić rekao je da je na njenom pisanju bilo angažovano čak 19 autora i dodao da se radi o svojevrsnoj “enciklopediji Srpca”.

- Knjiga je napisana na 427 stranica i predstavlja istinski spomenik od riječi koji svjedoči o našoj prošlosti i ljudima koji su gradili Srbac svojim umom, znojem i trudom. Svojim kvalitetom zauzimaće centralno mjesto među više od 200 knjiga i publikacija u Zavičajnoj zbirci Narodne biblioteke - istakao je Šarić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana