Manifestacija “MG ljeto 2022”: Uz sport uče o zdravim navikama

Jana Kezić
Manifestacija “MG ljeto 2022”: Uz sport uče o zdravim navikama

MRKONjIĆ GRAD - Predstave na otvorenom, maskenbal, koncerti, škole sporta i glume, te vodene animacije, samo su dio sadržaja ovogodišnje manifestacije “MG ljeto 2022”, koja ima cilj da obogati društveni život stanovnika ove opštine ali i da privuče što više turista.

Ova jedinstvena manifestacija počela je 1. jula i trajaće do 21. avgusta, a organizatori kažu da ove godine bilježe rekordan broj učesnika.

Organizator manifestacije koja je kao pilot projekat prvi put organizovana 2018. godine je Kulturno-sportski centar “Petar Kočić”, a pokrovitelj opština Mrkonjić Grad.

Direktor centra Boro Boškić rekao je za “Glas Srpske” da će u okviru “MG ljeto 2022” biti uključeno više od 40 kulturno-sportskih manifestacija, koje su prilagođene svim uzrastima i ukusima.

- “Dani Balkane” privukli su najveći broj posjetilaca do sada. U okviru ovih aktivnosti imali smo sportove na vodi. Bilo je oko 150 polaznika školice koja uključuje vožnju na dasci i školicu plivanja. Pored toga su prethodnih dana održane brojne manifestacije poput mini-basketa, školice fudbala, rolerijade, stonog tenisa i drugih - rekao je Boškić.

Dodao je kako očekuju da će kroz ovu manifestaciju proći oko 2.000 učesnika. Ispričao je da je organizacija ovako kompleksnog projekta veoma zahtjevna, ali da se sav napor zaboravi kada se vide zadovoljna i nasmijana lica učesnika.

- Osnovni cilj jeste da kod najmlađih probudimo zdrave navike i da ukažemo na opasnosti savremene tehnologije, koju moramo i trebamo pratiti, ali i biti svjesni i njenog danka - rekao je Boškić. Dodao je da bi trebalo raditi na povećanju organizacionih aktivnosti, kako bi djeci od malih nogu ukazali da su sportske i kulturne aktivnosti ono što je ključno prilikom formiranja svake ličnosti.

Koordinator škole sporta “Zvjezdica” Srboljub Vuković kaže da imaju odličnu saradnju sa opštinom Mrkonjić Grad već šest godina.

- Postoji više manifestacija koje smo radili i imamo još dvije do kraja manifestacije. Djeca su oduševljena i drago mi je što se jedna tako mala sredina stvarno trudi da djeci obezbijedi kvalitetan raspust - rekao je Vuković. Dodao je da su sve manifestacije besplatne, te da djeca dobijaju diplomice, nagrade i poklone.

- Imamo i radionicu gdje djeca uče vožnju bicikla, rolera i trotineta, te kako da se ponašaju u saobraćaju. Bili su instalirani semafori i uticali smo na njih koliko je važno da se poštuju saobraćajni propisi - zaključio je Vuković.

Tokom avgusta predviđen je veliki broj manifestacija. Stanovnici i turisti će moći uživati u koncertu Aleksandre Mladenović, Ilindanskoj smotri folklora, vodenim animacijama, likovnim kolonijama, manifestacijama iznenađenja i brojnim drugim sadržajima.

“Azbukoslov”

Boro Boškić rekao je da su ove godine prvi put organizovali “Dane pravoslavlja”.

- Fokusirali smo se na “Azbukoslov”, ćiriličnu radionicu u kojoj djeca koja žive u dijaspori, tokom godišnjih odmora mogu kroz sedmodnevnu obuku steći osnovno znanje o ćiriličnom pismu te naučiti nešto novo o Mrkonjić Gradu - kazao je Boškić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana